Organisasjonen Servicememebers’ Legal Defense Network, som hevder at 65.000 av USAs soldater er homofile og lesbiske, kom med skarp kritikk av general Peter Pace for å ha fordømt homofile i uniform i stedet for å hylle innsatsen deres.

General Pace selv prøvde å roe ned situasjonen etter at han i et intervju med avisa Chicago Tribune sa at han støtter forsvarets forbud mot åpne homoseksuelle handlinger og at han selv mener at slike handlinger er umoralske, på linje med utroskap.

Tirsdag sa han at han bare ga uttrykk for sine private meninger, og at han støtter den gjeldende politikken som tolererer at homofile tjenestegjør i uniform så lenge de ikke viser sin legning eller lever den ut.

Bill Clinton innførte i 1993 den gjeldende linja som innebærer at forsvaret ikke spør om en soldats legning så lenge soldaten holder den for seg selv – «don’t ask, don’t tell»-loven. Tidligere ble man automatisk dimittert om det ble oppdaget at man var homofil.

General Paces uttalelser utløste straks protester fra homofile grupper og enkelte politikere.

– General Paces kommentarer er uansvarlige, støtende og et slag i ansiktet på de homofile menn og kvinner som i dag tjener landet sitt ærefullt og med stor tapperhet, sa Joe Solomonese, leder for Human Rights Campaign.

Også forsvarsminister Robert Gates gjorde det klart at han ikke likte uttalelsene. Han sa at Paces private meninger ikke er relevante.