Senatet stemte lørdag for et forslag som vil fjerne forbudet mot at homofile kan tjenestegjøre åpent i det amerikanske forsvaret. Dermed er loven så godt som historie.

Med 63 mot 33 stemmer vedtok Senatet å slutte å debattere forbudet, noe som innebærer at forslaget kan gå til endelig avstemning. Seks republikanere allierte seg med demokratene, og dermed fikk forslaget tre flere stemmer enn det trengte for å gå gjennom.

Det betyr at Barack Obama er ett skritt nærmere å få oppfylt sitt valgløfte om å oppheve den såkalte «Don’t Ask, Don’t Tell»-loven, som pålegger homofile og lesbiske i forsvaret å tie om sin legning eller dimitteres.

Det er forventet at Senatet allerede søndag formelt vil godkjenne opphevelsen av loven, og dermed gjenstår bare Obamas signatur. Representantenes hus stemte onsdag for å fjerne forbudet, med 250 mot 175 stemmer.

De fleste republikanere er motstandere av å oppheve loven, og det er også flere høytstående offiserer, som general James Amos, øverstkommanderende for marineinfanteriet.

En fjerning av loven, som ble innført i 1993, støttes på den annen side av et stort flertall av amerikanerne, foruten forsvarsminister Robert Gates og forsvarssjefen, admiral Mike Mullen.

I tillegg offentliggjorde Pentagon nylig en undersøkelse som viser at et klart flertall av amerikanske soldater ikke har noe imot at loven oppheves.