Dag Øyvind Olsen, NTB

Australias immigrasjonsminister Philip Ruddock ville i morgentimene ikke si om myndighetene utover dagen vurderer å bruke makt for å tvinge det norske skipet med båtflyktninger ut av australsk farvann.

— Det er foreløpig hypotetisk, sier Ruddock til ABC radio.

— Det er nå en lege og annet medisinsk personell om bord, vi har gitt flyktningene proteinrike kjeks i morges, og senere i dag kommer det matforsyninger. Dessuten vurderer vi å bringe ut toaletter, sier Ruddock.

Han bekrefter også at det er flere flyktninger om bord enn først antatt. Trolig rundt 460, og ikke 438 som tidligere meldt.

Howard forsvarer

Australias konservative statsminister John Howard forsvarte i et fjernsynsintervju torsdag morgen aksjonen der tungt bevæpnede kommandosoldater bordet "Tampa", men sa samtidig at han nå er villig til å ha samtaler med FN for å finne en løsning.

En slik løsning vil ikke innebære at flyktningene slipper i land på Christmas Island, understreket Howard.

— Løsningen må innebære at Australia har full kontroll over hvem som kommer til landet, sa Howard til Nine Network.

Statsministeren fastholdt at Indonesia bør ta imot flyktningene, men at landet har avslått Australias tilbud om pengestøtte for å gjøre dette.

Hastemøte i Genève

Nabolandet New Zealands statsminister Helen Clark ba natt til torsdag FN intervenere i konflikten, og åpnet samtidig for å ta imot noen av båtflyktningene.

— Det er en sak for FNs høykommissær for flyktninger og kanskje for FN selv å forsøke og løse dette, for disse menneskene kan ikke bli sittende der ute på skipet i all evighet, sa Clarks.

— De må få komme i land ett eller annet sted, og en eller annen internasjonal organisasjon må ta noe av ansvaret, sa Clark som antydet at New Zealand kan være villig til å ta imot noen av asylsøkerne dersom FN ber om dette.

FNs høykommissær for flyktninger tilbød seg onsdag å mekle i striden, og inviterte Norge, Australia og Indonesia til et hastemøte i Genève for å finne en løsning for flyktningene. Norge og Indonesia sa seg straks villige til et slikt møte, mens det ikke er kjent om Australia vil delta.

- Moralsk feighet

Menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch ber Australia vise anstendighet og løse den fastlåste striden om båtflyktningene om bord i "Tampa".

— Dette er et spørsmål om grunnleggende anstendighet, sier flyktningansvarlig Rachael Reilly i den verdensomspennende menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

— Australia kan gruble over sine juridiske forpliktelser til evig tid, men mange av disse menneskene er syke og Australia har absolutt kapasitet til å hjelpe dem, sier Reilly.

— Å flytte ansvaret over på Norge og Indonesia er moralsk feighet, legger hun til.

Amnesty påpeker at Australia bryter FNs flyktningkonvensjon fra 1951 ved å nekte "Tampa" å gå til australsk havn.