I går kveld ringte Berlusconi til Tysklands kansler Gerhard Schröder, som deretter fortalte pressen at han hadde mottatt en unnskyldning.

Telefon til Schröder

— Berlusconi beklaget valget av ord og sammenlikningen han hadde gjort, sa Schröder, som erklærte at saken dermed er uten av verden for hans del.

Den tyske kansleren mente at «resten er opp til Europaparlamentet». Selv håpet han at alle nå kunne samle seg for å få til et fremgangsrikt halvår for EU.

Dermed kunne Gerhard Schröder plukke noen poeng for egen del. Han gikk først på dagen i går ut i Forbundsdagen og krevde unnskyldningen fra Berlusconi for dennes sammenlikning av et tysk medlem av Europaparlamentet med en vakt i en nazistisk konsentrasjonsleir.

Schröder høstet applaus fra alle leire i forsamlingen, og senere kom altså den ønskede unnskyldningen.

Avsky fra mange hold

Spørsmålet nå er naturligvis om Berlusconis telefon til Berlin i går er nok.

Allerede før onsdagens hendelse i Strasbourg, var mistroen til italienske mediemagnaten og statsministeren formidabel i de fleste av EUs politiske leire. Og i går haglet avskyerklæringene fra mange hold.

Partigruppene i Europaparlamentet kunne i går formiddag ikke enes om å kreve en beklagelse fra den italienske statsministeren. Det ble hindret av den konservative gruppen (EPP), som mente Berlusconi og mannen han skjelte ut, sosialdemokraten Martin Schulz, hadde vært «like gode».

EPP-sjef Hans-Gert Pöttering, også han tysk, krevde like godt at Schulz ga Berlusconi en unnskyldning. Han anklaget også sosialdemokratene for å ville bruke denne saken til å provosere frem en institusjonell konflikt mellom Parlamentet og Rådet i EU.

Når den største partigruppen ikke ville være med på et felles krav om beklagelse, blir det nå opp til parlamentets president Pat Cox å få til en passende nødlanding av affæren.

«Meget alvorlig hendelse»

EU-kommisjonens sjefstalsmann Reijo Kemppinen ville på sin daglige brifing i går først ikke kommentere hendelsen. Men presset av journalister, medgav han til slutt at Berlusconis uttalelser hadde vært en «meget alvorlig hendelse».

I dag møter Berlusconi EU-kommisjonens president Romano Prodi på deres felles hjemmebane, Roma. Møtet er planlagt for at de to - årelange antagonister og rivaler i italiensk politikk - skal enes om veien fremover.

Det møtet kommer til å bli fulgt nøye. Men de to italienerne ser trolig en felles interesse av å stede den famøse hendelsen i Strasbourg til hvile nå. EU har nok av vanskelige saker å løse de neste månedene om og de to italienerne har ansvaret for å få det til.

Siden Berlusconi er EUs toppsjef i kraft av at det simpelthen er Italias tur i rotasjonsordningen, kan han heller ikke avsettes av andre EU-land.

HODEPINE: Silvio Berlusconis hodeløse flåseri truet EU med hodepine og full splittelse. Men i går kveld ringte statsministeren til forbundskansler Schröder og ba om unnskyldning. Så spørs det om «ballen legges død»?<br/> FOTO: DYLAN MARTINEZ, REUTERS/SCANPIX