Nyheten kom i et intervju med storavisen The Wall Street Journal mandag. Rove (56) skal tilbake til sin hjemstat Texas og sier til avisen at det er «familiære grunner» til at han velger å forlate president Bush 31. august.

– Det er klart han er et stort tap for oss alle. Rove er en utmerket kollega, og en god venn med en brilliant hjerne, sier talsmann Robert Saliterman i en kommentar til nyhetsbyrået AFP.

Den omstridte rådgiveren sier i avisintervjuet at han allerede for ett år siden luftet ideen om å trekke seg, men valgte etter hvert å utsette avgjørelsen til etter mellomvalget. Rove har de senere år fungert som visestabssjef i Det hvite hus.

Langt samarbeid Men nå er beslutningen endelig. Stabssjefen i Det hvite hus, Joshua Bolton har gjort det klart at nøkkelpersoner som ikke går av før Labour Day (3. september) må belage seg på å bli på post ut presidentperioden.

Rove fulgte med Bush fra Texas til Washington i 2001, og han blir regnet som selve arkitekten bak republikanernes valgseier både i 2000 og 2004. Demokratene hadde lite å stille opp mot Roves strategi, og Bush valgte hele tiden å lytte til «mesterhjernen» i kulissene.

Men samarbeidet mellom Bush og Rove startet lenge før Bush kom til Det hvite hus. Allerede i 1993 da Bush kunngjorde at han ville kaste seg inn i kampen om å bli guvernør i Texas, sto Rove ved hans side. Og mot alle odds lyktes Bush å hindre den populære demokraten Ann Richards gjenvalg som guvernør.

Rove har vært politisk aktiv for Republikanerne helt siden 1970-tallet, og siden 1982 har han hatt en finger med i spillet i alle viktige republikanske valgseirer i Texas. Men toppen ble nådd med Bush som president.

Hillary blir kandidat I intervjuet med The Wall Street Journal sier Rove at han mener Hillary Rodham Clinton etter alle solemerker blir Demokratenes presidentkandidat neste år. Hun er «hard og seig med en masse svakheter» sier Rove, som mener hans eget parti har gode muligheter til å hale i land en seier – også i 2008.

Han mener oppslutningen om president Bush snart vil gå i riktig retning, og situasjonen i Irak vil bedre seg etter hvert som presidentens økte militære innsats i landet begynner å bære frukter.

Republikanerne vil allerede i høst merke positive utslag på meningsmålingene når den indre maktkampen i det demokratiske partiet blir åpenbar for alle. Demokratene vil være splittet, mens det republikanske partiet kan høste fruktene av presidentens konsekvente holdning, mener Rove.

Omstridt person Rove har med årene skaffet seg mange politiske motstandere, også innenfor sitt eget republikanske parti. Men da motstanderne krevde at Rove skulle forklare seg for Kongressen etter at ni statsadvokater ble sparket i fjor, sa Bush klart nei.

Særlig demokratene mener Rove sammen med justisminister Alberto Gonzales spilte en viktig rolle da statsadvokatene ble satt på porten, trolig fordi de ikke ville ta politiske beslutninger som begunstiget republikanerne

Bush mener de folkevalgte ikke kan kreve at Rove stiller opp og forklarer seg om sin rolle. Det må derimot Gonzales gjøre, ikke minst fordi han blir beskyldt for å ha gitt uriktige opplysninger til justiskomiteen i Senatet. (©NTB)

JONATHAN ERNST