Soldatene stilte seg opp for å bli fotografert foran British Airways-flyet som hadde brakt dem fra Teheran til London. Deretter ble de satt på et helikopter som skulle bringe dem til en militærbase sørvest i England.

Da de forlot Teheran, hadde de 14 mennene på seg dresser, men eneste kvinne i flokken var ikledd hodeplagg og en drakt hun tydeligvis hadde fått av iranske myndigheter.

Blair optimistisk

Samtidig som marinegastene kom hjem, sa statsminister Tony Blair at muligheten er åpen for et skifte i forholdet mellom Iran og Storbritannia, hvis Iran ønsker det.

Blair mener at det har dukket opp ny og interessant kommunikasjon med Iran de siste dagene. Det skal ikke ha vært nødvendig å kjøpslå med iranerne for å få frigitt marinegastene som ble tatt i arrest i omstridt farvann i Persiabukta 23. mars, ifølge Blair.

Han uttrykte også glede over at soldatene er tilbake, men samtidig sorg over de fire britiske soldatene som torsdag mistet livet i en bombeeksplosjon i den sørirakiske byen Basra.

Gaver fra Iran

Før soldatene forlot Iran, ble de eskortert til flyplassen i Teheran av den iranske revolusjonsgarden, som tok dem til fange i Persiabukta 23. mars. På flyplassen mottok de gaver fra iranske myndigheter.

Storbritannias ambassadør i Teheran, Geoffrey Adams, var til stede på flyplassen, men han ville ikke uttale seg til pressen.

De 15 ble tatt til fange innerst i Persiabukta, ved munningen av Shatt al-Arab-elven på grensen mellom Iran og Irak. Iran hevdet at britene befant seg i iransk farvann, men britiske myndigheter hevdet at de var på patrulje i irakisk farvann.

Etter nesten to uker med hissig ordkrig og diplomatisk tautrekking kunngjorde Irans president Mahmoud Ahmadinejad onsdag at de britiske fangene ville bli løslatt.

– Benådet

– Selv om vi står fast på våre rettigheter, vil disse soldatene bli benådet, og vi tilbyr det britiske folk soldatenes frihet, sa Ahmadinejad.

Iran har ennå ikke fått den beklagelsen som landets regime krevde, og Ahmadinejad fremholder at den britiske regjeringen ikke er «modig» nok til å innrømme sine feil. Han kritiserte også Storbritannia for å ha sendt Faye Turney, som er småbarnsmor og eneste kvinne blant fangene, på et såpass farlig oppdrag.

Da britene møtte presidenten onsdag, uttrykte flere av marinegastene takknemlighet overfor Iran:

– Deres folk har vært virkelig snille med oss, og vi setter stor pris på det, sa en av dem.

SISTE BILDE FRA IRAN: Slik så de 15 britiske marinegastene før de forlot Teheran torsdag. Da de kom hjem til Storbritannia, var de ikladd uniformer.
MORTEZA NIKOUBAZL
ALESSIA PIERDOMENICO