INGVILD RUGLAND

15 år gamle Patrick Hjemgård fra Fredrikstad går frem og tilbake i gangene på Phuket International Hospital. Det er tredje dagen han er her. Moren ligger her, hardt skadd etter at flodbølgen knuste det meste i sin vei på idylliske Phi Phi Islands.

— Jeg vil at mamma skal få reise hjem og bli bedre der. Hun får en bedre behandling hjemme, sier Patrick.

Han har satt sin lit til at norsk helsepersonell skal ordne dette. Moren jobber som oversykepleier hjemme i Norge, og blant de 15 som igår landet i Phuket, er morens kollega Mette Sommerset. Patrick håper hun vil hjelpe.

Et Herkules-fly fra Forsvaret tok i går ettermiddag av fra Gardermoen, og landet i Phuket i natt. Så snart alle skadde er evaluert, vil flyet returnere til Oslo.

Nå er spørsmålet om både mamma og Patrick får være med. Problemet er at det kun er 24 plasser for skadde som må ligge på båre, og seks sitteplasser.

— Jeg vil ikke ta plassen fra noen sjuke, men mamma vil ikke dra uten meg, sier Patrick.

Håper på pappa

Patrick opplever det ingen misunner ham. På ferie med foreldrene ble moren skadd. Faren er fortsatt savnet etter katastrofen på Phi Phi-øyene.

— Jeg ble kastet gjennom veggen og ble hengende fast i kragen på t-skjorten min. Jeg fikk panikk, men klarte å få av meg t-skjorten under vann slik at jeg kom meg løs. Jeg svømte naken bortover, og fant en boksershorts i vannet som jeg tredde på meg, sier Patrick.

Han klarer ikke å forholde seg til den savnede faren.

— Jeg er engstelig, men holder håpet oppe. Jeg kan ikke knekke sammen, sier han.

Og han fikk en av beskjedene han ventet på: Både han og moren blir med det første flyet hjem til Norge i dag.

Tråler sykehusene

Det norske teamet som kom igår består blant annet av krisepsykiatere og anestesileger. Det er flysykepleiere og andre fra Luftambulansen.

— Vi skal gå gjennom alle de seks sykehusene i byen og evaluere de norske som er skadde. For å sendes hjem, må tilstanden være stabil, sier Pål Herlofsen, sjef for nasjonal militærmedisinsk poliklinikk.

Men pårørende som håper å få sendt hjem omkomne, må vente.

— Det kan vi ikke prioritere nå, dessverre, sier Herlofsen.

Den norske ambassaden har opprettet en base på sykehuset. Der prøver konsul Bjørn Bjerkaas å hjelpe så godt han kan. Men han konstaterer:

— Dette er den største katastrofen med norske borgere siden krigen.

Han er glad norsk hjelp endelig er kommet frem. Opprinnelig skal flyet gå tilbake til Norge klokken 18 norsk tid torsdag, eller så fort som mulig.

— Det går ikke før det er fullt, sier Herlofsen.

Når arbeidet med å gå gjennom sykehusene i Phuket er ferdig, vil redningsfolkene dele seg i to, der et av teamene får i oppgave å reise nordover til Khao Lak, der tilstandene er grusomme.

— Vi aner ikke hva som venter oss, sier den erfarne redningsmannen.

MAMMA SKAL HJEM: Patrick (15) synes det er godt at mammas kollega Mette Sommernes er blant de norske redningsfolkene som i går ankom Phuket. I dag får Patrick og den skadde moren hans reise hjem til Norge med Forsvarets fly. Patricks far er fortsatt savnet.<br/>Foto: MARITA AAREKOL