DET KOMMER SNIKENDE . Som et gassangrep ladet med langsomt flytende tungsinn. Flyet er knapt lettet fra Jordans hovedstad Amman med kurs mot Bagdad. For hver kilometer blir den virkelige betydningen av krig klarere. Og bevisstheten tyngre.

Krig. Ordet dukker opp i hver nyhetssending, hver avis, hver kommentar til den aktuelle verdenssituasjonen. En surrealistisk tilstand alle snakker om, men som særlig mange neppe forstår den fulle betydningen av.

Det er lett å si: K-R-I-G.

Prøv i stedet å si LIK.

Døde barn, døde mødre, døde fedre, døde gutter i hæren. Eller enda verre, døende og mennesker som forblør.

I Air Jordan fly 1736 sent søndag kveld blir undertegnede gjort oppmerksom på at det kan være langt fra en villavei i Norge til verden. Den 900 kilometers flygingen til Bagdad forbinder en fredelig hverdag i Jordan med en verden av frykt. Det er et helt univers i forskjell. Reisen mellom ekstremene tar bare en time og ti minutter.

Min irakiske sidemann, Massoud, utløser tungsinnsbomben. Mens jeg skal utenlands, skal han hjem. Hjem til krigen. Fra sitt sikre arbeidssted i Genève går veien mot krigen for å beskytte konen og de tre sønnene i Bagdad.

— De trenger meg. Jeg er nødt til å reise hjem. Jeg kan ikke bli i sikkerhet og tenke på at de lider, sier han.

LIKE FØR VAR FLYET holdt tilbake av et usedvanlig syn. Passasjerer. Riktig mange av dem. Så mange at flypersonalets seter må tas i bruk. Et fullt fly på vei mot Bagdad kan i disse dager få enhver til å sperre opp øynene. Mylderet skyldes en delegasjon av hovedsakelig venstreorienterte politikere fra EU-parlamentet, som i siste liten har bestemt seg for å dra til Irak og protestere mot krigen.

Kanskje et prisverdig initiativ, kanskje naivt, men til Irak strømmer de. Smilende og kledd i pene klær - noen nærmest i selskapstøy - haster de ut av flyene fra Roma, Wien, Brussel og Barcelona og inn i Air Jordan 1736.

36 politikere pluss sekretærer, assistenter, mennesker med hjertet på det rette sted, og i hvert fall med kroppen på det helt rette sted - nemlig tusener av kilometer borte, når klodens neste store blodsutgytelse tar form. Om fem dager, når deres protestbesøk er gjennomført, sitter de atter bak deres trygge pulter i EUs hovedstad.

VED MIN SIDE stønner Massoud. Politikerne hilser på hverandre til høyre og venstre. Medreisende europeiske journalister sier «åh, du skal til Bagdad, du også», som om det var en premiereforestilling.

Synet av de glade parlamentarikerne er ikke helt etter Massouds hode. Munnen hans blir strammere. Leppene er bare en hard kant i det tørre, ubarberte ansiktet.

— Hva nytter det å håpe, nå som tingene akselererer. Det er avgjort, sier han på perfekt engelsk, blant annet lært under en studietid i 1980-årene i USA.

Jeg sier at det er viktig for meg, og sannsynligvis også for EU-parlamentarikerne, å samle inn informasjon på egen hånd. Jeg ønsker å møte irakerne, sier jeg, vi er så dominert av opplysninger fra Washington.

Massoud nikker sammenbitt, så hans svarte lærjakke knirker. Gommene blir spent, men han styrer sitt hat til Washington. På en høflig, overbærende måte anerkjenner han EU-delegasjonens initiativ. Som den dødelig kreftsyke til sine medfølende besøkende.

MASSOUD SKAL HJEM , akkurat som jeg om et par uker, men der slutter også likheten. Omverdenen er til syvende og sist turister til hans og hans landsmenns lidelser.

Han peker på den offisielle irakiske turistguiden i hånden min, angivelig markedets eneste. Den er fra 1982. Bildene enda eldre.

— Siden da har vi vært i krig. Først åtte år mot Iran, så 12 års sanksjoner etter første Golfkrig. Alt mangler. Strukturen er falt sammen. Helse, skoler, alt er på bånn.

Ikke et smil kommer over leppene hans. Han vet ikke hvordan sommeren vil bli, sier han. Han vet bare at krig betyr død.

Mens de glade parlamentarikerne bruker sitt overskudd - og makt, det skal ikke tas fra dem - på et siste desperat forsøk på å endre historiens gang, kikker Massoud på nattemørket bak flyvinduet. Han er inderlig bekymret for en fremtid han ikke har noen innflytelse på.

Under flyet er den syriske ørken, så den irakiske. Så Bagdads lys. I Massouds tanker er det klart at om noen uker går de ut. Det blir rødt.

OGSÅ EU-POLITIKERNES SMIL blir mindre ettersom Bagdad kommer nærmere, og sannheten i de stive irakiske passasjerenes ansikter blir kraftigere.

Jeg ber om å få stille Massoud et personlig spørsmål.

— Jeg kommer fra et lite, rolig land. Du er på vei hjem til et sted med 200.000 fiendtlige soldater i nærheten. Når jeg drar hjem, kan jeg se frem til fuglekvitter fra en skog i nærheten. Hva føler du?

Massoud søler litt med teen sin. Han svarer kjapt. Ansiktsuttrykket forandrer seg ikke. Han er vennlig, men jeg må bare ikke tro at jeg hjelper ham.

— To ting. For det første, vi er vant til slike situasjoner. For det andre så er det blitt en levemåte å være i fare. Det har vært sånn i mange år. Vi må prøve å komme gjennom det. Som vi gjorde forrige gang, sier Massoud.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende