Mindre mengder forsyninger når fram til millioner av mennesker som overlevde, men mistet alt, da syklonen raste innover det lavtliggende deltaet. Men mye mer er nødvendig, sier de.

En enorm hjelpeoperasjon som ledes av landets sivile myndigheter og hæren, marinen og luftvåpenet var omsider kommet i full sving etter at veier som var blokkert av trær, var ryddet, og kraft— og kommunikasjonsforbindelser gjenopprettet.

Millioner av mennesker har vært uten nok mat, vann og ly siden torsdag da syklonen raste inn fra Bengalbukta.

Mange steder feide en seks meter høye bølge og vindkuler i 250 kilometer i timen bort alt i sin sti. Minst 3.400 mennesker hat mistet livet, og myndighetene tror dødstallet vil stige kraftig.

I en appell på TV sa lederen for landets regjering, Fakhruddin Ahmed, at syklonen er en nasjonal krise som har rammet fire millioner mennesker.

– Orkanens ødeleggelse av boliger, veier, trær og avlinger er utenfor fatteevne, sa han og la til at 3.000 soldater, to fraktefly, tolv helikoptre og ti skip er satt inn for å frakte forsyninger til de overlevende.

Fem dager etter at syklonen traff, blir døde mennesker og dyr ennå funnet i elver, kanaler og rismarker, melder journalister som besøker de hardest rammede områdene.

Hjelpen strømmer inn fra hele verden. Verdensbanken bevilget tirsdag 250 millioner dollar (1,4 milliarder kroner), og Saudi-Arabia har tidligere gitt 100 millioner dollar (540 millioner kroner).

RAFIQUR RAHMAN