Utenriksminister Jonas Gahr Støre er for tiden på reise i Midtøsten. Han har med egne øyne sett nøden.

— Situasjonen i de palestinske områdene er svært krevende, og det haster med å få inn hjelp, sier Støre til NTB. Han er forsiktig optimist etter at kvartetten ble enig om støtte til palestinerne, men understreker likevel at palestinernes økonomiske problemer ikke er over med det.

Positivt innstilt

Israels utenriksminister Tzipi Livni sier beslutning til kvartetten, som består av USA, EU, Russland og FN, er akseptabel så lenge Hamas settes på sidelinjen.

Den Hamas-ledede regjeringen er også positivt innstilt til vedtaket. Den setter pris på at kvartetten vil gjøre forholdene lettere for palestinerne, men mener hjelpen burde blitt kanalisert gjennom regjeringen.

— Vi hadde håp om at beslutningen deres ville være mer positiv når det gjelder å forholde seg til den palestinske regjeringen, siden den er en valgt regjering som representerer det palestinske folket, sier Hamas i en uttalelse.

Unngår sammenbrudd

Enigheten kom i stand tirsdag kveld, etter at USA bøyde seg for presset fra resten av kvartetten og aksepterte en løsning for å hindre at den palestinske selvstyremyndigheten kollapser.

Ifølge EU-kommisjonens talskvinne Emma Udwin kommer palestinernes president Mahmoud Abbas til å være giverlandenes kontaktpunkt, skriver nyhetsbyrået DPA.

Om støtten vil sikre lønn til de 165.000 offentlige ansatte som ikke har fått betalt siden februar, eller om det kun blir snakk om ren nødhjelp, er utenriksminister Støre usikker på. En representant fra EU-kommisjonen sa i går at dette ikke kan utelukkes, men at ingenting er bestemt ennå.

Støre er glad for at EU har fått jobben med å utarbeide mekanismene.

— Det er positivt at det er EU, som har vært mest engasjert på bistandssiden, som nå får ansvaret for dette, sier han.

- Israels ansvar

Utenriksministeren understreker samtidig sterkt at det ikke er giverlandenes skyld at offentlig ansatte i de palestinske områdene går uten lønn, men at dette i første rekke er Israels ansvar.

— Hovedproblemet er at Israel holder tilbake store beløp som er krevd inn i form av skatter og avgifter på vegne av palestinerne, sier Støre.

Hver eneste måned kreves det inn rundt 320 millioner kroner som israelerne nekter å overføre til palestinernes Hamas-ledede regjering.

— Dette tilhører palestinerne og skulle ha gått til å dekke lønninger, sier Støre.

Bensinmangel

Pengemangelen merkes også i palestinernes dagligliv. Tirsdag ble det meldt om bensinmangel i de palestinske områdene etter at den israelske leverandøren mandag kuttet forsyningene på grunn av ubetalte regninger.

Det har den siste tiden vært flere væpnede sammenstøt mellom militante medlemmer av Hamas- og Fatah-medlemmer, men Hamas-regjeringen og Fatah-fraksjonen ble etter et krisemøte onsdag enige om et forbud mot å bære våpen. (©NTB)