Etter at veier er blitt ryddet for nedblåste trær som hindret lastebilkolonnene, kommer hjelpemannskapene over den ene landsbyen etter den andre som er nærmest feid bort av den voldsomme stormen.

– Tragedien utfolder seg mens vi tar oss fram gjennom den ene raserte landsbyen etter den andre. Ofte virker det som vi går gjennom dødens dal, sier Mohammad Selim i Bagerhat, som er blant områdene som er hardest rammet.

Selv om hjelpen nå begynner å nå fram, er de millioner av overlevende som har mistet alt og verken har mat eller drikkevann, avhengig av mer enn nødhjelp. Langsiktig bistand blir avgjørende.

Mandag var det offisielle tallet på omkomne kommet opp i 3.113. I tillegg er 3.322 mennesker skadd, og 1.063 registrert som savnet. Lokale medier skriver at dødstallet er over 3.500 og at det stiger jevnt, og Bangladeshs Røde halvmåne mener at mellom 5.000 og 10.000 har mistet livet.

Hver eneste time blir døde funnet i elver og rismarker eller under de knuste restene av bolighus langs de raserte kystområdene sør for hovedstaden Dhaka.

Vant til flom Bangladesherne er vant til hyppige flommer og stormer som rammer det lavtliggende landet innerst i Bengalbukta. Det er faktisk også flommene som gjør deltaområdet i landet så fruktbart siden de frakter næring nedover de store elvene fra Himalaya.

Men stedlig representant for Verdens matvareprogram WFP, Douglas Casson Coutts, sier at stormen denne gangen har ført til så omfattende skader at det blir vanskelig for fattige mennesker å bygge opp igjen sine liv.

– Det er betydelig skade på infrastrukturen. Det må helt klar langsiktig bistand til for å få folk på fote igjen, sier han.

Ingenting igjen I fiskerlandsbyen Padma er en enslig stolpe fra skolen det eneste som står igjen etter at den seks meter høye bølgen raste gjennom. Skolen der barna til 5.000 fiskere gikk, er fullstendig feid bort.

Skolens tak av sement ligger et stykke borte, og det er ingenting igjen av tusener av skjøre små bolighus av bambus eller av moskeen som var bygd i sement.

I sjøkanten ligger fiskebåtene som landsbyboerne bygger sin tilværelse på, strødd utover, knust til pinneved.

– På 30 minutter ble vi alle gjort til tiggere, sier Abdul Jalil, en fisker som mistet sin mor, sin sønn, en nevø og to fiskebåter i syklonen.

Landsbyens beboere klaget over at de ikke hadde fått noe hjelp, men tjenestemenn forsikret dem om at hjelpen var på vei, og at hjelpeinnsatsen var blitt trappet opp.

Coutts sier at de regner med å ha nådd alle som trenger det i løpet av få dager, selv om de i mange tilfeller må bruke båter siden veiene er borte.

Internasjonal hjelp Saudi-Arabia har tatt ledelsen i det internasjonale hjelpearbeidet med løfter om bistand til en verdi av 100 millioner dollar, mens Storbritannia har lovet 5 millioner dollar, USA to millioner dollar og EU fem millioner euro.

Den islamske konferanseorganisasjonen, som har sitt hovedkvarter i Jeddah, har sendt ut en appell til alle de 57 medlemslandene om å bidra med nødhjelp.

USA har sendt to krigsskip med helikoptre som skal hjelpe til med evakueringer og med å få oversikt over skadene, og to amerikanske Hercules-fly landet søndag med medisinske forsyninger.

Scanpix/Reuters/Rafiqur Rahman
RAFIQUR RAHMAN
RAFIQUR RAHMAN