Kontorene ble ranet av bevæpnede menn med ukjent tilknytning. Spesielt var prosjektene i Mazar-I-Sharif i nord og Kandahar i sør viktige for tilføring av medisinsk bistand og ernæring til den afghanske befolkningen, sier organisasjonen i en pressemelding.

Morten Rostrup, leder for Leger Uten Grenser, sier til CNN at man ikke vet om det var sivile eller en gruppe Taliban-soldater som utførte plyndringen.

— Det var en gruppe væpnede menn, sier Rostrup, som forteller at de stjal alle slags varer, fra teknisk utstyr til biler.

Flere FN-kontorer og kontorer som tilhører andre internasjonale hjelpeorganisasjoner har de siste dagene blitt plyndret, enten av Taliban-soldater eller av bevæpnede gjenger med arabiske krigere.

Verdens matvareprogram (WFP) meldte torsdag at de har fått tilbake kontrollen over ett av to matvarelagre som Taliban tvang de ansatte til å forlate tirsdag. Det gjelder det største lageret i Kabul, opplyser en talskvinne for WFP.

Hun vet ikke mer om situasjonen ved matvarelageret i Kandahar, som også ble overtatt av Taliban tirsdag. Lagrene inneholder til sammen rundt 6.900 tonn mat. Det tilsvarer en ukes matvareleveranser til Afghanistan, og rundt halvparten av WFPs lagre i landet.

Lovløshet

Hjelpearbeidere kan fortelle om klare tegn til at lov og orden er i ferd med å bryte sammen, under presset fra USAs bombekampanje. Men det har også vært rapporter om sammenstøt mellom Talibans sikkerhetsstyrker og bevæpnede plyndrere.

Leger uten grenser, MSF, trakk ut sine utenlandske medarbeidere etter terrorangrepene 11. september, men lokalt ansatte har fortsatt arbeidet til nå.

Med stengningen av to viktige regionale hovedkvarterer er befolkningen i store deler nord og sør i landet berøvet denne assistansen.

I de to provinsene Badakshan og Pansjir-dalen, som er kontrollert av Nordalliansen, fortsetter Leger Uten Grenser programmene med internasjonal og afghansk stab.

Ber om respekt

— Med liten tilgang til internasjonal bistand bør sivilbefolkningen få rett til å komme i sikkerhet, innenfor eller utenfor egne grenser. Leger Uten Grenser ber om at de lokale myndighetene ikke bare gjør sitt ytterste for å respektere den hjelpen som fremdeles er tilgjengelig, men også tillater uhindret tilgang for alle sivile til steder der de fremdeles kan få mat og medisinsk behandling, sier generalsekretær i Leger Uten Grenser, Arnulv Torbjørnsen.

(NTB)