Nå vokser kritikken mot at hjelpearbeidet har gått så tregt.

Skipet med mat, klær, utstyr og medisiner for 700 familier forlot Honiara, hovedstaden på Salomon-øyene, ved midnatt natt til fredag lokal tid. Det er ventet at skipet, som også har leger og sykepleiere om bord, vil være framme lørdag eller søndag, avhengig av været i området.

Fortsatt har ingen klart å komme i kontakt med de om lag 3.700 innbyggerne på Tikopia og Anuta etter at syklonen ødela radioforbindelsen til øyene, som er av de mest avsidesliggende i verden. Herman Oberli, en av legene som er med skipet, sa før avreisen at øyboere som eventuelt fikk alvorlige skader under stormen, antakelig er døde allerede.

-Når trær og tretopper flyr gjennom lufta er det sannsynlig at ganske mange mennesker er blitt skadet, sa han.

De rike nasjonene i regionen møter nå voksende kritikk for ikke å ha bidratt hurtigere med krisehjelp etter syklonens enorme ødeleggelser. Men både Australia og Ny-Zealand tilbakeviser anklagene.

Ifølge den ny-zealandske antropologen Judith MacDonald, som selv har bodd på Tikopia, kan det bli svært vanskelig å laste av mat og medisiner når skipet kommer fram. Øyene har ingen havn, og stormen har ødelagt øyenes beskyttende rev og fylt lagunene med sand.

Den første skipslasten med forsyninger er blitt forsinket fordi regjeringen på Salomon-øyene ikke hadde penger til å betale for bensin og mannskap på et skip som etter planen skulle ha lagt ut. Men nå har Australia og Ny-Zealand bidratt økonomisk til forsyningene som er på vei.