• Start planleggingen i god tid for å hjelpe hunder eller katter som er livredde for smellene fra nyttårsrakettene. Det er nemlig mulig å hjelpe dem.

Veterinær Tor Kvinge ved Tertnes Dyreklinikk råder katte— og hundeeiere til i god tid å tenke gjennom hva man skal gjøre for å spare kjæledyr for angsten for smellene og blinkene fra nyttårsrakettene.

Dyreklinikkene har allerede begynt å få henvendelser fra eiere av hunder og katter for å få råd mot angsten for nyttårsrakettene. Til Bergens Tidende sier Kvinge at det er flere måter å gi livredde dyr en hjelpende hånd på.

— Enkleste måten er å reise vekk - på hytten i fjellet eller ved sjøen - langt fra tettbygd strøk der det smeller raketter sent og tidlig allerede fra romjulen, sier Kvinge.

— Et godt alternativ er også å sende dyret på en hunde- eller kattepensjonat som ligger avskjermet til i forhold til rakettsmellingen.

Hold katten inne

— Hvis man skal holde seg hjemme i romjulen og på nyttårsaften, bør man la hunden oppholde seg på et rom som er mest mulig skjermet mot lyd og blink fra rakettene. Når smellingen er på det mest intense, bør man sette på en kassett med musikk for å avlede dyrets oppmerksomhet. Katter må ikke slippes ut nyttårsaften. Hold dem inne og la dem gjemme seg under møbler eller andre skjulesteder, sier veterinæren.

— Kan veterinærene hjelpe hvis ingenting av dette hjelper dyret?

— Ja, vi kan gjøre tilværelsen lettere for dyrene. Men den perfekte løsning på problemet finnes ikke. Vi kan nemlig aldri fjerne frykten helt fra en katt eller hund som er veldig redd, sier Kvinge.

Gode medisiner

— Derfor må eieren av kjæledyret planlegge godt i forkant. Det nytter ikke å komme til oss nyttårsaften, når situasjonen er blitt trøblete for dyret. Veterinærene kan skrive ut resept etter telefonisk henvendelse fra dyreeiere. Men det gjelder ikke alle medisinske preparater. Loven krever at noen preparater bare skrives ut til dyreeiere etter personlig fremmøte hos veterinæren, sier Kvinge.

— Ved å bruke nye og moderne medisiner, er det i dag i mulig å dempe frykt og engstelse som hunder utsettes for i stressede situasjoner, som for eksempel fyrverkeri på nyttårsaften. Blant annet er det nylig kommet et produkt på markedet som kan være en god hjelp for mange hunder. Det er en duftspreder som avgir en lukt som likner den duften en tispe avgir for å berolige valpene. Kombineres medisin med duftsprederen, forbedres resultatet ytterligere, sier Kvinge.

Han forteller at noen hunder vil ha god nytte av behandling hos dyrepsykolog eller hundetrener som venner hunden til å tåle lyden av raketter. Men dette hjelper ikke alle hunder, særlig ikke eldre hunder, sier Tor Kvinge.

ER HUNDEN REDD? Mona Engelsen og veterinær Tor Kvinge sjekker den to år gamle grand danois-tispen Munti, som ikke er helt høy i hatten.<p/>MARITA AAREKOL (foto)