TOR ARNE ANDREASSEN

Garhi/Bagh/IslamabadI Kashmir

Med smerter som kan leses i ansiktet blir Safila Baba, som har brukket en arm, støttet av sin mann Mohammed Serferaz ut av et amerikansk helikopter på flyplassen ved Islamabad. De er fløyet ut av Kashmir for å få medisinsk hjelp, etter nesten en uke uten medisinsk tilsyn.

Ekteparet kommer fra en landsby der 400 av de 3000 innbyggere omkom. De er lykkelige over å få hjelp, sier de, men de bærer også på sorgen over tapet av sin to år gamle sønn Kamar. Han døde momentant da huset deres raste sammen, forteller Mohammed, mens tårene presser seg på hos hans kone.

Ut av helikopteret kommer også åtte år gamle Mohammed Juset i armene på sin far Keastin. Under helikopterturen fra landsbyen Garhi tre mil sør for Muzaffarabad, kikket begge ut av vinduet på helikopteret med smil om munnen. Det var første gang på seks dager de hadde fått noe å glede seg over, nå som Mohammed endelig skulle få behandlet foten sin, og de ble tatt med på en spennende helikoptertur.

Foten til Mohammed er blitt hoven og misfarget etter at den sist lørdag ble knust under en stein som falt ned under jordskjelvet som raserte store deler av Pakistan og Kashmir. Gutten har måttet holde ut store smerter i nesten en uke, og familien har vært nødt til å sove ute i nattekulden.

Tapet av Mohammeds yngre bror, Adil (3), som ble drept under familiens sammenraste hus, har også tynget familiemedlemmene.

– Jeg har mistet 21 familiemedlemmer, sier faren: – Søstre, brødre, fettere, kusiner ...

Manglende kapasitet

Nesten 30 skadde personer ble lastet inn i det amerikanske helikopteret i Garhi. Lukten av svette, synet av fillete klær, bandasjer, og smilende ansikter fylte raskt opp lasterommet. Og det synes ikke å være noen ende på pleietrengende mennesker i landsbyene som er spredt ut over de høye og bratte fjellene i Kashmir og Nord-Pakistan.

Husløse

Hundretusener, om ikke millioner, av mennesker må klare seg uten husly. Det amerikanske helikopteret som tok Bergens Tidende med over katastrofeområdene, slapp ut 40-50 telt over fjelltoppene rundt byen Bagh sør i pakistanskkontrollert Kashmir, men med det nåværende tempoet kan det ta for lang tid å få ut telt til alle før vinteren kommer.

Mange steder finnes det ingen veier, eller de er ødelagt av jordskjelvet, eller er i så dårlige forfatning at det ikke er mulig å frakte større hjelpesendinger på dem. Amerikanerne har med sine helikoptre fra Afghanistan bidratt til å øke den pakistanske hærens kapasitet, men den norske sjefen for FNs hjelpearbeid, Jan Egeland, sier det likevel er en akutt mangel på helikoptre.

Helikopteret vi var med i, skulle tatt en ny runde med mat og telt, denne gangen nord for Balakot, men måtte kansellere flygingen da rotorene ble skadet av lufttrykket fra et annet helikopter som tok av fra bakken. Dermed måtte 40-50 kashmirske familier tilbringe enda en natt i kulden.

ENDELIG HJELP: Mohammed Serferaz støtter sin kone Safila Baba ut av et amerikansk helikopter som har landet ved Islamabad. Major Zaheer Ghani, fra det pakistanske flyvåpenet, er med det amerikanske helikopteret som sikkerhetsoffiser, og peker ut hvor de skadede kan gå. FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL