Spenningen mellom Iran og Egypt er nådd et nytt høydepunkt etter at egyptisk sikkerhetstjeneste i forrige uke avslørte Hizbollah-celler flere steder i Egypt.

Hizbollah er tett forbundet med Iran, og Egypts regjering har beskyldt Hizbollah og Iran for å bruke egyptisk territorium til å planlegge angrep på israelere, smugle våpen inn til Gaza og destabilisere Egypt ved å planlegge attentat mot president Hosni Mubarak.

Ikke konkrete bevis

Beskyldningene er omfattende, men sikkerhetstjenesten har få konkrete bevis. Men sikkert er det at 49 menn er arrestert, og en av dem har direkte forbindelse til Hizbollah.

Ifølge egyptiske medier har Hizbollah-nettverket vært aktivt i ca. to år. Medlemmene har angivelig kjøpt forretninger og leiligheter i sentrale områder for å skjule sin aktivitet, som bl.a. innebar å smugle våpen fra Sudan gjennom Egypt til Gaza samt overvåking av israelske turister på Sinai-halvøyen.

Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah har bekreftet at libaneseren og Hizbollah-tilhengeren Sami Shehab var i Egypt på en «logistisk misjon», men Nasrallah har avvist at Hizbollah ønsker å destabilisere Egypt. Bevegelsen er på egyptisk territorium for å hjelpe palestinerne i Gaza, har han sagt.

«Hvis det å hjelpe palestinerne er en forbrytelse, så er jeg skyldig og stolt av det,» sa Nasrallah i en TV-tale på Al-Manar.

Sjelden tilståelse

Det er en sjelden tilståelse fra Hizbollah-lederen, fordi Hizbollah primært er kjent for å operere i Libanon som en motstandsbevegelse mot Israel. Bortsett fra angrep mot Israel har Hizbollah bare en gang tidligere vært mistenkt for å stå bak et angrep utenfor Libanon. Det var i 1994, da Hizbollah ble mistenkt for å være involvert i bombingen av et jødisk senter i Argentina.

Nasrallahs innrømmelse har skapt raseri i Egypt, der flere har krevd at det blir utstedt arrestordre mot ham. For dette er ikke bare en sak mellom Hizbollah og Egypt, avsløringen har mer vidtgående konsekvenser for maktbalansen i regionen. Nettopp fordi Hizbollah har nære forbindelser til Iran, ser mange dette som et iransk forsøk på å destabilisere Egypt.

— Bruker Hizbollah

Utenriksminister Ahmed Abul Gheit har anklaget Teheran for å bruke Hizbollah til å få fotfeste i Egypt, og Iran har svart at Egypts anklager mot Hizbollah er falske.

«Egypt har tolket dette som en iransk trussel mot Egypt og har svart ut fra det,» har Paul Salem, leder av Carnegies Midtøsten-senter i Beirut uttalt til libanesiske medier.

Forholdet mellom Iran og Egypt har vært problematisk siden den islamske revolusjonen i 1979. Iran var også imot Egypts fredsavtale med Israel og ga en vei i Teheran navn etter drapsmannen til Egypts president Anwar Sadat, som ble drept av en egyptisk islamist i 1981. Men det problematiske iransk-egyptiske forholdet blir også sett som et symbol på striden mellom regionens shiamuslimer og sunnimuslimer.

Sentral rolle

Etter fallet av Irans hovedfiende, Iraks diktator Saddam Hussein, har det iranske styret gitt uttrykk for ønske om å innta en mer sentral rolle i regionen. Dette har de siste årene ført til diplomatiske utfordringer mellom den shiamuslimske allianse med Iran i spissen og sunnimuslimske stater som Jordan, Saudi-Arabia og Egypt.

Det er ennå uvisst når de mistenkte fra Hizbollah-nettverket vil bli stilt for en dommer.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

LEDER HIZBOLLAH: Sayyed Hassan Nasrallah innrømmer at Hizbollah er involvert i Egypt.
HO
LIKER IKKE: Egypts utenriksminister Ahmed Abul Gheit anklager Iran for å bruke Hizbollah til å få fotfeste i Egypt.
SEBASTIEN PIRLET