Baron Bernd Freytag von Loringhoven var å finne ved Hitlers side som adjutant den siste måneden den tyske føreren levde.

Blant oppgavene til den tidligere stridsvognoffiseren var å forsyne Hitler med daglige rapporter fra slagmarken, rapporter som ble stadig mer nedslående etter hvert som Den røde armé rykket nærmere.

– Hitler hadde mange ulike ansikt, fortalte Loringhoven i et intervju i 2005. – Men for det meste var han iskald og dypt mistenksom overfor alle. Han var særlig grusom mot offiserene og lastet dem for alt, fortalte den tidligere adjutanten.

Etter hvert som tyskernes egne styrker gikk i oppløsning, og informasjonslinjene brøt sammen, måtte Loringhoven bygge sine rapporter til Hitler på opplysninger han fikk via Reuters og BBC.

Mens Hitler valgte å ta sitt eget liv i førerbunkeren, sammen med elskerinnen Eva Braun, slapp Loringhoven ut med livet i behold den 29. april 1945. De sovjetiske stridsvognene sto da bare noen hundre meter unna.

Etter å ha sittet to år i britisk fangenskap, endte Loringhoven opp i forleggerbransjen i München. I 1956 ble han tatt til nåde og gitt uniform igjen, og endte som trestjerners general i Bundeswehr.

Loringhoven var kjent for sin knivskarpe hjerne og satt med unik historisk innsikt som han opp gjennom årene villig vekk delte med forfattere og filmskapere.

Hitlers tidligere adjutant var blant annet rådgiver under produksjonen av den kritikerroste filmen «Der Untergang», og han var også medforfatter til bestselgeren «Med Hitler i bunkeren».

27. februar døde han 93 år gammel, men familien valgte å holde dødsfallet hemmelig til det ble kjent mandag.