De siste ti årene er det solgt 100.000 eksemplarer av boken «Mein kampf» («Min kamp») i India. Men også andre bøker og minneeffekter etter diktatoren Adolf Hitler har funnet et marked i deler av India, særlig blant unge.

Dette er omslaget til førsteutgaven av første bind av Mein Kampf, utgitt i 1925. Og nå meldes det at også Bollywood har tenkt å håve inn på den nye Hitler-interessen. Filmen «Dear Friend Hitler» (Kjære venn Hitler) lanseres innen utgangen av året. Den handler om forholdet mellom Adolf Hitler og hans elskerinne Eva Braun .

«Disiplin og patriotisme»

På spørsmål om hva som skaper Hitler-interessen, svarer ungdommene – som presiserer at de ikke er enige i hans raseteorier og tar avstand fra Holocaust – at de er tiltrukket av «disiplin og patriotisme».

Også T-skjorter, bager og nøkkelringer med bilde av Hitler selger, men aller mest: «Min kamp».

Konstant bestselger

Markedssjefen I den landsomfattende bokhandlerkjeden Crossword, Sivaram Balakrishnan, sier ifølge BBC at boken siden 2000 «... har vært en konstant bestselger for oss».

Inntil for to år siden solgte en vanlig bokhandel i Mumbai 40-50 eksemplarer i året, nå er tallet kommet opp i flere hundre!

«Min kamp» er trykket og utgitt på flere lokale indiske språk i tillegg til engelsk.

Pop blant palestinere ...

Nå er det ikke bare et typisk indisk fenomen at boken fortsatt er salgbar. I USA ble det f.eks. i 2009 solgt 26.000 kopier og i Tyrkia ble det i løpet av to måneder i 2005 solgt hele 100.000 eksemplarer! Også i de palestinske områdene er «Min kamp» populær, på arabisk.

— Nekter å se

  • Ungdommene er på utkikk etter en helt, en patriot, og Hitler var en uttalt patriot. Han blir oppfattet som en som kan løse problemer, og dagens indiske ungdommer er overdynget med problemer, forklarer akademikeren Govind Kulkarni overfor BBC .

Kulkarni mener ungdommene er naive og nekter å se de djevelske sidene ved Adolf Hitler.

— Unge mennesker har ikke noe forhold til historien. Boken er tykk og vanskelig å forstå hvis du ikke kjenner Tysklands historie, sier Kulkarni.

BOKHANDLEREN I MUMBAI: Hitler-lektyre selger i den indiske storbyen.