«Tyrkia er stolte av dere! Tyrkia er stolte av dere!»

Ropene var taktfaste og uten ende da statsminister Recep Tayyip Erdogan og utenriksminister Abdullah Gül ankom det splitter nye partihovedkvarteret til AKP (Rettferds— og utviklingspartiet) i Ankara i går kveld.

Ved sin side hadde de sine koner, Emine Erdogan og Hayrünnisa Gül, begge kledd i sine tradisjonelle muslimske hodetørkle - en symbolikk som ikke gikk noen forbi.

Utenfor ble høyttaleranleggene skrudd på full styrke og fyrverkeriet sendt til værs.

AKP-sjefene hadde all grunn til å smile og vinke: Da 93 prosent av stemmene var telt opp, lå AKP an til å få 47 prosents oppslutning.

Det er 14 prosent bedre enn ved forrige valg, og syv-åtte prosentpoeng mer enn meningsmålerne hadde spådd. Det gir AKP, med sine røtter i politisk islam og med et sterkt EU-vennlig og økonomisk liberalt program, så mange seter i parlamentet at de kan regjere videre alene.

Nasjonalistene sterkt frem

Valgets store taper ble det største opposisjonspartiet, landsfader Mustafa Kemal Atatürks gamle parti CHP. Det fikk drøyt 20 prosent av stemmene, og er ikke i stand til å utfordre regjeringsmakten.

Derimot gjorde de ytterliggående høyrenasjonalistene et godt valg, med over 14 prosent av stemmene. De kommer med dette inn i parlamentet med god margin - noe som gjør at AKP får færre seter enn de har i dagens parlament, der bare de to største partiene er representert.

Ultranasjonalistenes inntog gjør også at Tyrkia strengt tatt ikke er noe nærmere en løsning på konflikten som utløste valget: Striden om hvem som skal bli republikkens nye president.

Forsøket på å velge utenriksminister Abdullah Gül ble stanset av opposisjonen, forfatningsdomstolen og hæren - alle representanter for Tyrkias gamle, kemalistiske elite.

Heller ikke i det nye parlamentet er AKP mange nok til å velge den presidenten de vil; de trenger alliansepartnere. Men valgresultatet gjør dem likevel sterkere, ifølge en av Tyrkias valgforskere:

— Resultatet er et tillitsvotum for AKP, dette gir dem en veldig legitimitet. De har bevist at de er et ekte sentrumsparti, og ikke representanter for islamister eller andre særgrupper, sier valgforsker Ertan Aydin ved Cankaya-universitetet i Ankara.

Vanskelig med partnere

Han mener den voldsomme AKP-fremgangen også må tolkes som en folkelig protest mot hærens innblanding i arbeidet med å få valgt ny president. I en melding på deres nettsider i april truet hæren i praksis med militærkupp - noe som var utløsende for at det ble lyst ut nyvalg.

Aydin tror ikke det blir lettere å finne en president med det nye parlamentet. Det er ventet at AKP vil prøve å fremme en kompromisskandidat, i stedet for den kontroversielle Gül. Men valgkampen har vært hard og bitter, og Aydin tror ingen av opposisjonspartiene vil være videre interessert i kompromisser.

En mulig partner kan være de kurdiske kandidatene, som kom inn som uavhengige.

— Men da vil AKP fort bli stemplet som PKK-vennlig. AKP må lete etter partnere, men det blir ikke lett, sier Aydin.

Den forrige ble hengt

Klokken 21.30 norsk tid talte statsminister Erdogan til tilhengerne sine fra balkongen i partihovedkvarteret i Ankara.

— Dette er deres seier! sa Erdogan, og:

— Dette har vært en viktig eksamen for det tyrkiske demokratiet! Vi har bevist at Tyrkia forsetter på den demokratiske veien!

Han lovet å fortsette arbeidet for EU-medlemskap, og minnet om at det er 50 år siden sist en sittende regjering fikk øket oppslutning i et tyrkisk valg.

Ett poeng lot han være å nevne: At den forrige med slik velgersuksess het Adnan Menderes. Han var også statsminister, og ble hengt av de tyrkiske militære etter et statskupp i 1960.

STOR GLEDE: Elleville AKP-tilhengere var møtt frem for å hylle AKP-lederne og feire den overlegne valgseieren.
GORM K. GAARE
SEIERHERRENE: Statsminister Recep Tayyip Erdogan (til h.) og utenriksministerAbdullah Gül feiret seieren i hovedkvarteret til regjeringspartiet AKP i går kveld.Både Emine Erdogan og Hayrünnisa Gül var kledd i sine tradisjonellemuslimske hodeplagg.
GORM K. GAARE