Fred— og velstandspartiet gikk seirende ut av det første demokratiske valget i det vesle kongedømmet.

Partiet knuste konkurrentene i Folkets demokratiske parti og fikk hele 44 av de 47 setene i nasjonalforsamlingen, ifølge tjenestemenn.

Strømmet til

Bhutanerne strømmet til valglokalene under det historiske valget. Nærmere 80 prosent av de stemmeberettigede deltok.

47 representanter skulle velges til underhuset der kun universitetsutdannede fikk lov til å stille som kandidater. I desember ble avholdt valg til det 25 manns sterke overhuset.

Fred- og velstandspartiet, eller Druk Phuensum Tshogpa, regnes som det mest monarkivennlige av de bhutanske partiene.

Tror ennå på kongen

Det lille kongedømmet i Himalyafjellene med under 700.000 innbyggere startet på veien mot demokrati i 2001 da den forrige kongen, Jigme Singye Wangchuck, overlot den daglige administrasjonen av landet til et eget ministerråd.

I 2006 overlot han kongetittelen til sin Oxford-utdannede sønn, 28 år gamle Jigme Namgyal Wangchuck, etter 34 år på tronen.

– Vi er veldig glade. Det er stolt øyeblikk for oss på grunn av måten demokratiet startet på. Vi slapp å kjempe for det, sier 41 år gamle Tshewang Tashi, som er ansatt i det offentlige.

Men andre vil ikke helt gi opp tanken på kongen som øverste myndighet.

– Noen ganger bekymrer dette oss fordi det er et nytt system. Vi vet ikke om den nye statsministeren vil regjere som kongen, påpeker læreren Pema.

Kollega Yonten Djori mener på sin side at kongen fungerer som en slags sikkerhetsventil.

– Om demokratiet skulle mislykkes, vil alltid kongen ta seg av oss, forsikrer han.

Første vei i 1960

Bhutan ligger mellom stormaktene Kina og India og var oppdelt i en rekke små fyrstedømmer inntil 1907 da den nåværende kongefamilien tok makten.

Kongedømmet var lenge et lukket rike, mye på grunn av uframkommelighet – landet var nemlig uten veier fram til 1960.

Da den første bilen dukket opp noen år senere, flyktet innbyggerne i redsel.

I 1999 ble forbudet mot TV opphevet, og det ble installert trafikklys i hovedstaden Thimphu. Men disse ble fjernet to uker senere fordi det ikke var bruk for dem.

Ved tusenårsskiftet ble landet introdusert for internett.

Bhutan knyttet seg nærmere til India i 1960 av frykt for å dele skjebne med Tibet som ble invadert av Kina i 1951. I 1971 ble landet medlem av FN.

VENTER PÅ Å STEMME: En bhutansk kvinne venter på at et valglokale i hovedstaden Thiumpu skal åpne. Mandag ble landet aller første nasjonalforsamlingsvalg gjennomført.
DESMOND BOYLAN
I KØ: Bhutanerne strømmet til urnene under det historiske valget.
DESMOND BOYLAN