JAN TYSTAD

Over 20 prosent av arbeiderpartiets underhusmedlemmer stemte mot regjeringen. Opprørerne ble ledet av tidligere kulturminister Chris Smith som la fram et forslag som sa at bevisene mot Saddam Hussein mangler, derfor må FN-inspektørene få mer tid og derfor er ikke tiden inne for en krig.

Dette forslaget fikk 199 stemmer, mens 393 stemte mot. Blant de 199, var det 121 av Labours 412 Underhus-medlemmer som nektet å følge Blair.

Press

Før avstemningen innkalte Blair den ene opprøreren etter den andre for å få dem til å støtte regjeringens forslag. Dette forslaget gir Saddam absolutt siste sjanse til å fjerne alle messeødeleggelsesvåpen — hvis han ikke gjør det vil de bli fjernet med en krigsaksjon. Arbeiderpartiets ledelse satte opprørerne under hardt press, men Dee nektet å bøye unna.

Utenriksminister Jack Straw sa i sitt innlegg at nå får ikke Saddam Hussein flere utsettelser. Hvis FNs sikkerhetsråd vedtar en ny resolusjon vil den si at han har fått sin siste sjanse og ikke oppfylt kravene, derfor vil krigen starte. Hvis Sikkerhetsrådet avviser resolusjonen vil amerikanerne starte krigen sammen med britene.

Debatten

Opprørerne i Labour fikk støtte av de fleste liberaldemokratene og av noen få konservative, blant dem tidligere finansminister Kenneth Clarke, som mange håper skal overta ledelsen i Det konservative parti.

Labours Chris Smith som la fram forslaget mot regjeringen, sa at FN-inspektørene trenger mer tid og at det vil være galt å sende inn britiske soldater nå. Britene har 45.000 soldater i områdene rundt Irak, foruten krigsskip, fly og helikoptere.

En annen opprører Graham Allen, som tidligere var en av partiets innpiskere, det vil si han kunne dirigere underhusmedlemmer til å stemme. Nå er han blant opprørerne, Han mener en militæraksjon er ýforhastet og trolig illegal etter internasjonale loverý. Han sa videre at ýFN-inspektørene ikke har funnet spor av masseødeleggelsesvåpen, det har heller ikke landets etterretningstjenester klart. Allen fryktet at regjeringspartiet vil bli splittet over spørsmålet om krig mot Irak, og at mange medlemmer vil forlate partiet.

Ikke-krig

Statsminister Tony Blair sa at avstemningen i går ikke er et klarsignal for krig, men underhusmedlemmene tror ikke at de vil få en ny sjanse til å stemme. Labour-medlemmet Paul Flynn sa: - Alle som stemmer for regjeringens forslag, vil stemme for krig nå.

Mange andre underhusmedlemmer tolket avstemningen på samme måte.

Statsminister Blair har sammen med president Bush formulert et nytt forslag til en FN-resolusjon. Hvis den ikke blir vedtatt går amerikanerne til krig uten FNs velsignelse og Blair vil støtte den uten å spørre Underhuset. Krigsdatoen som mange britiske aviser har spådd er 14 mars.