Både britiske regjeringskilder og kilder i DUP opplyste tidligere i dag at de to tradisjonelle erkefiendene ville komme sammen i løpet av mandag. For første gang i historien. Ved 12.15-tiden meldes de om at de to har satt seg ned.

Et møte mellom den protestantiske svovelpredikanten Ian Paisley og republikaneren Gerry Adams ville vært utenkelig bare for få år siden.

Møtet har såpass stor symbolsk betydning at den britiske og irske regjering kan gå med på å forlenge tidsfristen den har satt til midnatt natt til tirsdag, skriver The Guardian.

Maktdeling Etter selvstyreavtalen for Nord-Irland skal de to største partiene regjere sammen i en selvstyreregjering. Ian Paisleys unionistparti, DUP, skal ha førsteministeren, mens republikanske Sinn Fein skal ha andreministeren. Det betyr at Paisley skal regjere med Sinn Feins forhandlingsleder Martin McGuinness som nestkommanderende.

DUP, som vil at Nord-Irland skal forbli en del av Storbritannia, har i det lengste strittet imot å sitte i en selvstyreregjering sammen med sin erkefiende Sinn Fein. Lørdag ga DUP etter for press og sa seg omsider villig til å danne en selvstyreregjering, men ba samtidig om forlenget frist til mai.

Forlenget frist Storbritannia har gitt partene frist til midnatt natt til tirsdag, og har foreløpig avvist DUPs krav om en utsettelse på seks uker.

Men anonyme regjeringskilder sier fristen kan forlenges, dersom det kommer en felles henvendelse om det fra DUP og Sinn Fein. Noen lang utsettelse blir det i så fall trolig ikke snakk om – regjeringen i London vil for all del ha selvstyreregjeringen på beina før Tony Blair går av som statsminister.

Dersom en avtale om selvstyreregjering ikke kommer på plass, blir Nord-Irland styrt direkte fra London på ubestemt tid, og selvstyreforsamlingen i Belfast blir oppløst. Men også Irland får ei hand på rattet, og det vil DUP for all pris unngå.

REUTERS/Kieran Doherty/SCANPIX
DAVID MOIR