Valgresultatet på 15,3 prosent var langt verre enn selv de mest pessimistiske forståsegpåerne hadde spådd på forhånd.

Oppslutningen plasserte Labour på en ydmykende tredjeplass i valget, bak det nesten dobbelt så store konservative Tory-partiet og det euroskeptiske UK Independence Party.

– Dette er et veldig, veldig dårlig valg, oppsummerte Labours nestleder Harriet Harman mandag.

Skjebnemøte

Labours representanter i Underhuset møtes mandag kveld til det som mange har omtalt som et skjebnemøte for Browns videre fremtid i partiet. Men ifølge The Times har proteststormen mot Brown avtatt i styrke over helgen, tross det miserable valgresultatet.

Hovedårsaken er trolig at Brown fortsatt har sterke støttespillere, som handelsminister Peter Mandelson, kombinert med at få ser seg tjent med å skulle ta over skuta nå.

– En av grunnene til at vi ikke har en slik person, er at folk i regjeringen har høye tanker om Gordon Brown og står bak ham. En annen grunn er at hvis vi skulle få en tredje leder i denne valgpe-rioden, vil det bli et uimotståelig press om nyvalg, sier Mandelson.

Brown er ikke nødt til å skrive ut nyvalg før neste sommer.

Høyreradikale ferier

En angivelig e-post-aksjon blant Labour-representantene mot Brown skal også ha roet seg betydelig. Ifølge en ringerunde gjennomført av britisk presse i helgen vil bare 17 av 350 Labour-representanter si at de støtter opprøret, tross full anonymitet.

Hvis Brown står på at han vil fortsette, vil det kreve minst 70 representanter som ber ham om å gå for at det skal komme på tale.

Selv om det ikke skjer mandag, regner alle med at kjøret mot Brown vil bli hardt på møtet.

Ekstra sviende for Labour er det at det høyreradikale British National Party profitterte sterkt på Labours tilbakegang. Partiet fikk for første gang valgt to representanter til EU-parlamentet.

I avgitte stemmer gikk BNP riktignok svakt tilbake fra 2004, men en nedgang i det generelle oppmøtet, samt den voldsomme Labour-svikten, ga nasjonalistene suksess.

... PÅ VEI UT? Gordon Brown har aldri tidligere hatt så lav oppslutning.
Pool
IKKE GODE DAGER: Her kommer Gordon Brown til et møte i en valgkrets i London i helgen. Langt mellom smilene!
Luke Macgregor