Arrestordrene er utstedt av en domstol i München, etter at tysk politi og statsadvokater har etterforsket saken i mange måneder. At agenter fra Tysklands viktigste NATO-allierte blir etterlyst for ulovlig kidnapping av en tysk statsborger, er historisk.

Men tysk politi mener det er grunn til «sterk mistanke» om at de 13, elleve menn og to kvinner, sto bak kidnappingen av bruktbilselgeren Khaled el-Masri nyttårshelgen i 2003.

Han forsvant sporløst, og dukket opp først fem måneder senere. 43-åringen fortalte da at han var blitt tatt til fange på en buss i Makedonia, dopet ned av amerikanske agenter og fløyet til Afghanistan. Der skal han ha blitt holdt fanget, avhørt og torturert. Til slutt fikk han beskjed om at det hele bunnet i en misforståelse. Han ble fløyet til Albania og sluppet fri der.

Trolig bare dekknavn

el-Masri ble raskt ett av de mest kjente ofrene for USAs globale jakt på terrorister, på tvers av alle internasjonale lover og regler. Saken ble også en belastning for forholdet mellom USA og Tyskland. Kansler Angela Merkel sa etter et møte med USAs utenriksminister at Condoleezza Rice hadde innrømmet en feil fra amerikanernes side, noe Rice raskt dementerte.

Statsadvokaten og politiet i München drev på sin side etterforskning i det stille, og var i går kommet så langt at gikk ut med arrestordrene.

Om agentene noen gang blir tatt, er høyst tvilsomt. De tyske etterforskerne regner med at alle navnene kun er dekknavn, brukt under den hemmelige operasjonen.

CIA ville i går ikke kommentere arrestordrene.

Tyske journalister har greid å spore opp et par av de mistenkte i USA, men det regnes som helt usannsynlig at USA vil utlevere agenter som risikerer å bli stilt for retten i et annet land. Det var i går heller ikke sendt noen utleveringsbegjæring til amerikanske myndigheter.

— Har Tyskland i ryggen

— Jeg holder meg helst hjemme. Jeg vet fortsatt ikke hvorfor de gjorde dette mot meg, sa el-Masri da Bergens Tidende møtte ham i hjembyen Neu-Ulm i fjor. Han slet fortsatt med opplevelsene fra Afghanistan, og med følelsen av at han ikke ble trodd av alle. Gårsdagen var derfor god.

— Han er veldig fornøyd. Tysk påtalemakt har gjort en grundig og god jobb. el-Masri føler nå at han har den tyske staten i ryggen, sier hans advokat, Manfred R. Gnjidic, på telefon fra Tyskland. Selv om agentene neppe blir tatt, mener han saken viser at det ikke finnes noe rettsfritt rom for CIA-agenter i Tyskland.

Bruktbilselgeren har gått til sak mot amerikanske myndigheter i en domstol i USA for å få oppreisning.

Også i Italia jakter politiet på CIA-agenter som skal ha bortført en imam fra Milano i 2003. På italienernes liste står 26 navn. To av disse agentene reiste til Norge like etter aksjonen i Milano, og tok inn på Oslo Plaza. Ifølge magasinet Newsweek vurderte amerikanerne på denne tiden om de skulle kidnappe Mulla Krekar, som de mente var en farlig terrorist på frifot.

I CIAs KLØR: I fem måneder var Khaled el-Masri fra Neu-Ulm CIAs fange. Det meste av tiden tilbrakte han i et fangehull i Afghanistan.
©Gorm K. Gaare