For første gang på over 20 år fikk Japan, Norge og de andre hvalfangstvennlige landene flertall på IWC-årsmøtet. Med 33 mot 32 stemmer, og en avholdende, slo årsmøtet søndag kveld fast at det 20 år gamle midlertidige forbudet mot kommersiell hvalfangst «ikke lenger er nødvendig». Forslaget var fremmet av vertslandet for IWC-årsmøtet, den karibiske øystaten St. Kitts og Nevis.

Vedtaket ble gjort i form av en erklæring som ikke er bindende, og fører ikke til at fangstforbudet oppheves. Til det kreves tre firedels flertall.

Vedtaket blir likevel sett på som en viktig markering, i og med at det er første gang på flere tiår at den hvalfangstvennlige fløyen har flertall.

– Opphetet – Vedtaket skapte da også en opphetet stemning på årsmøtet. Enkelte land, som Brasil, forsøkte å så tvil om gyldigheten av avstemningen, forteller Norges hvalfangstkommissær Karsten Klepsvik til NTB.

Klepsvik legger ikke skjul på at han er godt fornøyd med å ha flertallet på sin side i IWC, for første gang på over 20 år.

– Erklæringen slår fast at IWC må gjøre det organisasjonen ble opprettet for å gjøre: Forvalte hvalbestandene på en bærekraftig måte. Vedtaket får ingen praktiske konsekvenser, fangstforbudet vil stå ved lag. Men det er likevel et viktig signal, sier Klepsvik.

Rune Frøvik fra Høge Nord Alliansen karakteriserer i en pressemelding vedtaket som historisk, mens Kitty Block fra organisasjonen Humane Society International karakteriserer det som en stor tragedie, melder Reuters.

– Dette er det største tilbakeslaget vernesaken noen gang har lidd i IWC, sier New Zealands miljøvernminister Chris Carter til AFP.