EU og Island startet mandag forhandlinger om fire av de i alt trettifem politikkområdene, eller såkalte kapitlene, som må være på plass for et medlemskap. To av dem, utdanning og forskning, ble ryddet av veien første dag.

Utenriksministeren Skarphedinsson sier han håper forhandlingene om halvparten av kapitlene kan komme i gang i løpet av året.

Icesave

Men selv om forhandlingene skulle gå unna i rekordfart, kan sinte briter og et islandsk nei-flertall stikke kjepper i hjulene for EU-medlemskap.

Island har ennå ikke lagt død striden med Storbritannia og Nederland. Konflikten handler om tilbakebetaling av 30 milliarder kroner som de to landene la ut for å kompensere tapene til dem som hadde konto i den fallerte nettbanken Icesave.

Makrellkrig

To ganger har islendingene avvist tilbakebetaling i folkeavstemninger, og EFTAs overvåkingsorgan ESA truer med å trekke Island for retten. Både briter og nederlendere truer med å stanse Islands EU-ambisjoner.

De fleste observatører er enige om at den viktige fiskeindustrien kan bli den største bøygen. Island og EU er i stadige konfrontasjoner om fiskekvoter. Den såkalte makrellkrigen gnistret til igjen i fjor etter at Island ensidig flerdoblet sin kvote, og EU deretter blokkerte for islandske fiskebåter.

Folkeavstemning

— Dagen i dag var selvsagt et lite og enkelt steg, sa utenriksminister Skarphedinsson, og minnet samtidig om at medlemskapsspørsmålet skal til folkeavstemning.

Det er nå et klart nei-flertall i den islandske befolkningen, og det er nettopp fiskerinæringen som er mest imot EU. Den siste viste at 57,3 prosent ikke vil være med i EU. (©NTB)