Litt før klokken ti, da president Hamid Karzai 100 meter unna skulle innsette nye ministere som parlamentet nettopp har godkjent, slo angriperne til: Ifølge innenriksdepartementet var syv selvmordsbombere involvert – fire angrep presidentpalasset og et kjøpesenter i nærheten av hotel Serena, tre angrep en kino i nærheten.

Skyting i gatene

Øyenvitner i kjøpesenteret sier til BBC at væpnede menn kom løpende inn i butikkene og skrek til dem at de skulle komme seg ut. Etter hvert sto kjøpesenteret i brann, og det var skyting i gatene. I over tre timer var situasjonen uavklart, ifølge journalist Nasir Azizi i den privateide Tolo TV.

— Folk var veldig redde. Alle butikkene stengte, og alle veiene ble sperret, sier han.

Mandag ettermiddag er det ennå vanskelig å finne folk som kan forklare nøyaktig hva som skjedde. Ifølge BBC ble de fire angriperne i kjøpesenteret drept av afghanske styrker, mens to av de tre angriperne i kinoen ble drept. Journalisten i Tolo TV mener imidlertid å vite at to av angriperne ble arrestert mens de prøvde å ta med seg to barn som levende skjold. Ifølge BBC er flere sivile drept og mange såret. Tolo TV melder om tre drepte og 35 skadede, inkludert to journalister.

Talibans talsmann i Afghanistan, Zabihullah Mujahid, sa tidligere på dagen til nyhetsbyrået AFP at bevegelsen sto bak – og at de hadde sendt 20 væpnede menn inn i byen. Dette er i så fall langt flere enn de som skal ha vært involvert i morgenens angrep.

Den norske ambassaden i Kabul kan ikke bekrefte noen av opplysningene.

— Vi jobber fortsatt med å få oversikt over hva som skjedde og hvem som sto bak, sier ministerråd Mari Skåre.

25 sivile nordmenn

Ambassaden tok kontakt på sms og e-post med de rundt 25 sivile nordmennene i Kabul som er registrert av ambassaden og ba dem gjøre rede for seg. Skåre har ingen grunn til å tro at noen har vært direkte berørt av dagens angrep. I tillegg til disse, er 13 norske politifolk og 11 ambassadeansatte i byen, samt en del militære.

Både sivile og militære vestlige organisasjoner i Afghanistan forholder seg løpende til sikkerhetsoppdateringer, et politisk værvarsel som vanlige afghanere ikke er omfattet av. I forrige uke visste mange at det forelå trusler om at en rekke selvmordsbombere skulle angripe et bestemt departement.

— Vurderingen av denne trusselen førte til at det internasjonale samfunnet holdt seg unna dette departementet i noen dager. Men i dag var vi på plass igjen, sier Dag Størksen, som leder den norske politistyrken i Afghanistan.

Det kommer hele tiden en strøm av trusler om angrep, og det er vanskelig å sile ut hvilke som vil materialisere seg og hvilke som ikke vil det, ifølge Størksen. Selv var han på god avstand fra angrepene i sentrum i dag, men så røyksøyler stige opp fra området.

Hjertet av Kabul

Angrepet mandag morgen er alvorlig, fordi det rammet i hjertet av Kabul – der sikkerheten angivelig skulle være best i landet. – Det var et komplekst angrep – og en indikasjon på deres kapasitet, sier Mari Skåre. Den forrige store støkken i så måte, var angrepet i oktober på et av FNs gjestehus i byen. Fem personer ble drep. Serena hotell er kanskje byens beste og dyreste – i Norge best kjent som stedet der Dagbladets journalist Carsten Thomassen ble drept i et angrep under besøket til utenriksminister Jonas Gahr Støre i januar for to år siden.