Levy har til uken premiere med sin satiriske film «Mein Führer. Den i sannhet sanneste sannheten om Adolf Hitler» på 250 tyske kinoer. Framtredende historikere og holocaust-overlevende, som forfatteren Ralph Giordano, advarer imidlertid mot å framstille Hitler som en vits.

De ler heller ikke av Dani Levys framstilling av Hitlers propagandasjef Joseph Goebbels, som i filmen ber en jøde om ikke å ta holocaust som en personlig fornærmelse. Og dette er i den neddempede utgaven etter at originalversjonen av filmen ble for sterk kost for tyskerne.

Morsomt?

Skuespilleren Helge Schneider tar avstand fra filmen der han selv spiller hovedrollen.

– Jeg er lei for å si det, men jeg syns rett og slett ikke dette er særlig morsomt, sier Schneider, som tilføyer at skuespillere ikke må like filmene de medvirker i av ren solidaritet med regissøren.

Utenfor Tyskland har Levys Hitler-film fått en langt bedre mottakelse, og mange tyskere merker seg at begeistringen er stor blant britene. Den tyske utgaven av London-avisen Financial Times hilser filmen varmt velkommen.

Den er et lenge tiltrengt bevis for at Tyskland er kommet så langt i sitt oppgjør med Hitler-tiden at befolkningen nå både kan le og gråte over diktatoren, skriver Financial Times Deutschland.

– Komedie er tragedie tilsatt tid, som Woody Allen sier det, tilføyer avisen.

«Diktatoren»

London-avisen Daily Telegraph skriver at Levys film ikke har samme satiriske slagkraft som Charlie Chaplins mesterverk «Diktatoren» fra 1940. Men det er da heller ikke mange av de utallige filmene som er laget om og omkring andre verdenskrig, som når «Diktatoren» til knes.

På hjemmebane i Tyskland rapporterte uketidsskriftet Stern fra en forhåndsvisning i Berlin i desember at filmen «Mein Führer. Den i sannhet sanneste sannheten om Adolf Hitler» fikk en heller lunken mottakelse. Det var få som lo, og de lo verken høyt eller lenge, skrev bladet.

Dani Levy tar kritikken og innvendingene med fatning. Han var nødt til å lage denne filmen, den var et slags primalskrik som måtte ut av ham og er ikke ment som noe historisk minnesmerke meislet i stein, sier han til nyhetsbyrået DPA.