I løpet av pinsehelgen har syriske hæravdelinger gått inn i Qusair, en by som inntil nylig var kontrollert av opprørsstyrkene i Syria. Assad-regimets soldater har drevet opprørsstyrkene tilbake fra hus til hus og har de siste dagene klart å ta seg inn til sentrum av byen, skriver Aftenposten.no.

AP og BBC melder at stillingene til opprørssoldatene er blitt bombet fra luften. Ifølge syriske kilder, skal 40 mennesker være drept de siste dagene. Syriske opposisjonsgrupper hevder at så mange som 40.000 mennesker er stengt inne i byen, og at den syriske hæren nekter dem å forlate kampsonen.

Grunnen til at Assad-regimet er kommet på offensiven, ser ut til å være massiv støtte fra den sjia-muslimske Hizbollah-militsen i Libanon. I flere uker før Assad-regimets soldater gikk inn i Qusair, var byen omringet av styrker fra Hizbollah. Den libanesiske militsen ser også ut til å ha tatt del i kampene inne i selve byen.

Minst 23 soldater fra den islamistiske Hizbollah-militsen skal være drept i kampene, melder aktivistgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Hizbollah-soldater er en rekke ganger blitt rapportert å ha kjempet på det syriske regimets side i den pågående borgerkrigen.

— Pålitelige kilder har informert SOHR om at 23 medlemmer av Hizbollahs elitestyrke ble drept og over 70 såret i kamper i byen Qusair i går, sier gruppen i en melding mandag, skriver NTB.

Støttet fra Iran

Etter at borgerkrigen i Libanon sluttet på 1990-tallet, har Hizbollah vært er en av de sterkeste militsene i landet. I lang tid er militsen blitt støttet med våpen og materiell først og fremst av presteregimet i Iran, men også av Assad-regimet i Syria.

I den mer enn to år lange borgerkrigen i Syria er Assad-regimet i Damaskus kommet på defensiven etter hvert som opprørerne har inntatt den ene byen etter den andre. Hvis regimet lykkes med å få tilbake kontrollen med byen Quasair, vil det være den første militære triumfen på lenge.

Qusair er strategisk viktig: De fleste alawittene, som er folkegruppen Assad-regimet støtter seg på, bor langs kysten av Middelhavet. Når nå Assad-regimets soldater etter alt å dømme klarer å få kontroll med byen, betyr det at regimet sikrer seg herredømme over korridoren som går fra hovedstaden Damaskus og ut til de områdene der alawittene holder til.

Strategisk allianse

Alawittene er en sjiamuslimsk sekt, og i lang tid har det eksistert en strategisk allianse mellom presteregimet i Iran, Assad-regimet i Syria og den sjiamuslimske Hizbollah-militsen i Libanon. Det er alminnelig antatt at Hizbollah i sin tid ble startet opp med massiv støtte fra Khomeini-regimet i Iran. På den annen side kommer den alt overveiende delen av opprørerne som kjemper mot Assad, fra den sunnimuslimske befolkningsgruppen i Syria.

Offensiven mot opprørsstyrkene i Quasair ble startet bare timer etter at president Bashar Assad i et intervju uttalte at han ikke hadde noen som helst planer om å gå av. USA og andre vestlige land har lenge hevdet at Assad må trekke seg før det kan bli snakk om noen fredsløsning i borgerkrigen i Syria.

Fredskonferanse

Foruten Iran har Assad-regimets fremste støttespiller vært Russland. USA og Russland har de siste dagene kommet til enighet om at det må avholdes en fredskonferanse om Syria, og nyhetsbyrået AP hevder at denne konferansen kan komme sammen allerede i juni.

Hvis Assads tropper virkelig klarer å skaffe seg kontroll over Quasair og opprettholde korridoren mellom Damaskus og Middelhavet, er det imidlertid lite sannsynlig at Bashar Assad vil trekke seg. Utsiktene til at fredskonferansen blir vellykket, er i så fall dårlige.