Piratene slapp unna.

Front Ardenne tilhører John Fredriksens rederi Frontline.

Det canadiske marinefartøyet Winnipeg gikk til aksjon etter at pirater væpnet med geværer og håndgranater forsøkte å borde 80.000-tonneren sent lørdag kveld. Meldingen om aksjonen ble ikke sendt ut før søndag.

Piratene ble jaget bort fra Front Ardenne og kastet våpnene sine i sjøen før de forsøke å komme seg unna i en småbåt. De ble innhentet flere timer senere, men løslatt etter at de var avhørt, melder nyhetsbyrået Reuters.

«Ingen skadet»

Front Ardenne er en oljetanker på vel 80.000 tonn bygget i Sør-Korea i 1997.

– Jeg holder på å skaffe mer informasjon, men ingen av mannskapet skal ha blitt skadet, sier direktør Dag Christoffersen i driftsselskapet V Shops Norway til VG Nett.

Ifølge nettstedet shipfinance.no har Front Ardenne ingen norske mannskapsmedlemmer om bord. Kapteinen og de andre offiserene skal være russiske statsborgere, mens det øvrige mannskapet består av russere og filippinere.

Front Ardenne – som tidligere het bare Ardenne – seiler under norsk flagg og har hjemmehavn i Oslo. Skipet er en nærmere 270 meter lang oljetanker, med en største bredde på 46 meter, går det fram av skipsregistre på nettet.

Slukte lanterner

– Vi la oss i veien for piratene, vi var raskere enn dem og kunne overraskende nok også manøvrere lettere, sa medietalsmann Michael McWhinnie om bord i Winnipeg til Reuters. Han fortalte at den canadiske fregatten gikk for slukte lanterner da den innhentet piratene.

Winnipeg deltar i en aksjon i NATOs regi for å stanse piratvirksomheten langs den somaliske kysten. Sjørøverne i disse farvannene har kapret flere titalls skip og fått utbetalt millionbeløp i løsepenger.

Mange av piratene er blitt tatt, etter at NATO satte i gang sin operasjon for å få slutt på sjørøveriet mot den tette skipstrafikken i Adenbukta utenfor Somalia. Men det hersker usikkerhet om hvordan sjørøvere som blir pågrepet, skal sendes for å bli stilt for retten.

Frontline-tankeren Front Ardenne ble forsøkt kapret utenfor Somalia.
ILLUSTRERT NORSK SKIPSLISTE