Skal jeg dømme etter uttalelsene fra forlagsfolket har de annonsene allerede betalt seg.

Kvinner og menn har gått av huse for å sikre seg selvbiografien til Hillary Rodham Clinton. Forlaget har før den første uken er omme bestilt trykking av 300.000 nye eksemplarer ý i tillegg til den ene millionen som førsteopplaget var.

Boken er en suksess. Om ikke annet enn som handelsvare. Aldri har noen bok solgt så godt i sin første salgsuke som den tidligere førstedamens betroelser.

Det er en rekord som ikke vil bli stående lenger enn til utgangen av denne måneden. For da kommer den femte Harry Potter-boken. Og for dem som har barn eller barnebarn i den rette alderen er det en attraksjon man ikke vil gå glipp av: Aldri har noen bok hatt så mange forhåndsbestillinger som «Harry Potter V». Boksalget noteres som poeng og målgivende pasninger i basketball-ligaen.

Så Hillarys forlag smir ettertrykkelig mens banen er hennes. Utgivelsen er en verdenshappening med samtidige utgivelser herfra til evigheten.

Kanskje er det slik det må gjøres når det er betalt ut et forskudd på kjappe 60 millioner kroner før et eneste ord var skrevet. Ikke til å undres over at forlaget varslet millionsøksmål mot telegrambyrået AP som dager før utgivelsen hadde fått kloa i det som antakelig er bokens mest saftige avsløringer og sendte den historien på en verdensomseiling på nyhetsbyråers vis.

— Du trenger ikke kaste bort tid på den boken. Les sidene om Bills misbruk av sigaren, sa en kollega over lunsj torsdag.

Resten av de snaue 500 sidene er, ifølge kollegaen som har både litterær og politisk innsikt og som har rålest boken, stort sett bla-bla-bla.

Boken var allerede kjøpt. Med 30 prosent avslag i bokhandlerkjeden som fikk æren av å være vertskap for forfatterens første signeringsbesøk. I hyllene var det også tilbud på lydbokversjonen ý de som ikke kan, gidder eller vil lese, kan lytte til Hillary Clintons egen røst.

Forlaget skal selge mye mer enn både førsteopplaget og det ekstraopplaget som allerede er bestilt for å hente inn igjen forskuddet. Ikke minst når det allerede selges bøker til det vi på norsk ville kalle «mammutpriser» før boken har vært i salg i en uke.

Alt oppstyret rundt bokslippet bekrefter at Hillary Rodham Clinton har en noe enestående posisjon som offentlig person. At amerikanere er fascinert av henne.

Og det faktum at hun i løpet av noen dager har fått mer medieoppmerksomhet enn det de ni demokratene som har tatt mål av seg til å bli partiets presidentkandidat har oppnådd til sammen, har selvsagt satt fart i spekulasjonene om hun sikter mot å flytte inn igjen i Det hvite hus. Før eller siden.

Akkurat de spekulasjonene har Hillary Rodham Clinton ettertrykkelig «skutt ned». I et intervju med Washington Post torsdag sier hun at hun ikke har tanker om kandidatur verken i 2004 eller 2008.

Så får vi se hva hun mener om det når hun har brukt sommerferien til å signere bøker fra kyst til kyst ...