Hillary Clinton kom aldri så langt som til Det hvite hus, men hun skapte likevel historie. Med henne ble amerikanerne vant til at de snart kunne få en kvinne som president, og hun banet også vei for Palin, mener statsviteren Jennifer Bailey ved NTNU.

– Uten Hillary ville det ikke vært noen Sarah. Hun var årsaken til at John McCain valgte Palin som visepresidentkandidat, sier Bailey til NTB.

Under høstens valgkamp har Sarah Palin blitt kritisert for mangt, men aldri for å være kvinne. Ingen har gjort et nummer ut av at Palin satser på sin politiske karriere i stedet for å være hjemme med sin yngste sønn.

Og Palin kaller seg selv for feminist, selv om hun er kjent for å være svært verdikonservativ.

– Det er et ord som mange på høyresiden har unngått, og det er interessant at hun bruker det. Hun er et eksempel på at kvinner kan gjøre alt, mener Bailey, som selv er amerikaner.

(Saken fortsetter under valgkartet)

Feminin

Men ikke alle er enige i at Palin har unngått diskriminerende kritikk.

– Sarah Palin har beholdt sin femininitet. Hun har gjort noen umodne feil, men den største kritikken fra mediene har rammet hennes feminine sider. De gjør narr av hvordan hun ser ut og hvordan hun kommuniserer, sier sivilingeniøren Janet Watson fra Texas til NTB.

Hun har selv erfaring som mellomleder i et større IT-selskap og kjente seg presset til å innta en mer maskulin væremåte for å lykkes.

– Dette er den største utfordringen hvis kvinner skal bryte gjennom glassveggen. Hvordan gjør man det uten å bli en av dem? Jeg tror Hillary Clinton har gjort mange kompromisser for å komme så langt. Hvor mange menn må gjøre det samme, spør Janet Watson.

Verdikamp

Mens en av fanesakene til Hillary Clinton har vært kvinners rettigheter, har Palin holdt en langt lavere profil i spørsmål om likestilling. 44-åringen er dessuten imot selvbestemt abort, en av likestillingsbevegelsens kampsaker.

Det har ført til at enkelte har reagert med forargelse på at Palin sier hun er feminist. Alaska-guvernøren blir også beskyldt for å ha satt kvinnekampen mange år tilbake, på grunn av sine holdninger.

Hennes kvinnelige tilhengere mener tvert om. De er stolte av at Palin både er feminist og abortmotstander og ser på henne som et stort forbilde.

Også Bailey mener at Sarah Palin er en rollemodell for mange amerikanske kvinner.

– Selv om hun ikke alltid er det beste eksempelet, så er hun en sterk kvinne, fastslår hun.

(Saken fortsetter under grafikken)

Ulik bakgrunn

Hillary Clinton er kjent som en velutdannet tidligere presidentfrue med ett barn. Sarah Palin er den jaktglade «hockeymammaen» som har fått hele fem barn med håndverkeren Todd. Begge to er svært ambisiøse kvinner som har tatt den politiske scenen med storm.

Håpet blant republikanerne var at Palin skulle kapre tilhengerne til Hillary Clinton etter at sistnevnte tapte kampen om å bli presidentkandidat. Men det er uklart om Palin lyktes med dette.

Meningsmålinger før valget viste at John McCain utover høsten mistet kvinnelige velgere til Barack Obama til tross for den ventede Palin-effekten.

Dagen før valget ledet Obama over McCain med hele 19 prosentpoeng blant kvinnelige velgere.

– Kvinnene er stort sett moderate, og ikke konservative som Palin. Dermed kan hun ha støtt fra seg kvinnelige velgere som har følt seg fremmedgjort, mener Bailey.

Hun anslår at hjemlandet ligger et stykke bak Norge når det gjelder likestilling, men samtidig har det skjedd mye.

– At så mange støttet Hillary Clinton, at hun begeistret så mange kvinner, var et tegn på noe. Hun har betydd veldig mye for USAs kvinner, fastslår Jennifer Bailey.

Her kan du eksperimentere med valgutfallet:

Hvem vil du ha som amerikansk president? Si din mening!

FORBILDE: Hillary Clinton er den første kvinnen som hadde en reell sjanse til å bli USAs president. At hun har greid å nå så langt, har vært en stor inspirasjon for mange amerikanske kvinner. Her driver hun valgkamp sammen med Barack Obama i Florida.
JIM YOUNG
ETTERFØLGER: Sarah Palin er abortmotstander og ingen typisk likestillingsforkjemper. Ikke alle kvinner deler hennes verdikonservative holdninger, men hun har likevel bidratt til å gi kvinner en sterkere stilling i amerikansk politikk.
BRIAN SNYDER