• Dersom Hillary R. Clinton og Barack Obama fortsetter å skjelle hverandre ut, kan de komme til å ødelegge for hverandre i primærvalgene, slik Richard Gephardt og Howard Dean gjorde for fire år siden.

Den amerikanske politiske konsulenten og kommentatoren Gary Nordlinger mener at de to fremste presidentkandidatene fra Demokratene er på farlige veier om de ikke kommer opp av skyttergravene snarest mulig.

— Det er politikk de skal snakke om, ikke hverandre, sier den erfarne kommentatoren.

Mandag formidlet han sine mangeårige erfaringer og kunnskaper om valgkamp i USA med studenter på USA-studiet ved Universitetet i Bergen.

For tett

Det er ikke mer enn syv uker til den store tvekampen om hvem som skal bli partienes presidentkandidater ved neste års presidentvalg.

— Det blir veldig tett, og det hele kan være avgjort innen midten av februar. Jeg tror det er uheldig at man får en så lang periode før partienes landsmøter i slutten av august. Derfor bør man finne løsninger med mindre konsentrasjon av primærvalgene, men samtidig forstår jeg argumentet fra delstater som flytter frem sine valg fordi de vil ha med innflytelse i prosessen, sier han.

— Hvem blir Demokratenes presidentkandidat?

— Alt dreier seg om Hillary R. Clinton og Barack Obama. Og det blir nok en av dem. For Bill Richardson, Joe Biden og Chris Dodd dreier det seg om å få så gode resultater at de posisjonerer seg som visepresidentkandidater. Og man kan se hvor forsiktige de er når de angriper både Clinton og Obama. De vil ikke legge seg ut med noen av dem, de ønsker å være aktuelle når visepresidentkandidaten skal utpekes, sier Nordlinger.

— Hva med John Edwards?

— Han har jo mer eller mindre drevet sammenhengende valgkamp siden tapet i 2004. Uten å få de store uttellingene. Han er avhengig av en god start i Iowa og New Hampshire.

Se opp for Huckabee

Nordlinger fremholder at den største spenningen i primærvalgene finnes hos Republikanerne.

— Se opp for Mike Huckabee. Han har ikke så stor oppslutning på meningsmålingene, men jeg vil ikke utelukke ham. Ikke minst har han stor appell hos de verdikonservative velgerne der abortmotstanden er stor. Og det som har kjennetegnet valgkampen til nå, er at de republikanske kandidatene slåss om hvem som er den mest konservative av dem. Huckabee gjorde det meget godt under Republikanernes partistevne i Iowa. Han fikk inn nesten en million US-dollar til valgkampen uten å legge ut store beløp. Mens Mitt Romney ikke fikk særlig uttelling for alle pengene han brukte for å transportere mulige tilhengere til stevnet. Det er mange republikanske velgere som har stor respekt for Huckabee. De oppfatter ham som en selfmade politiker som har kommet seg frem uavhengig av partiapparatet. Nettopp derfor bør han følges med interesse, sier Nordlinger.

— Den tidligere New York-borgermesteren Rudy Giuliani har solide meningsmålinger?

— Meningsmålinger favoriserer i utgangspunktet de som er mest kjent. Derfor kan bildet forandre seg raskt når primærvalgene kommer i gang. For øvrig tror jeg at Giuliani vil være det sikreste kortet for Republikanerne dersom de ønsker å tape valget. På den annen side, dersom de skal ha en som virkelig utfordrer Hillary Clinton, om hun blir Demokratenes kandidat, er antakelig John McCain den beste kandidaten, fremholder Gary Nordlinger.

DEN POLITISKE ANALYTIKEREN Gary Nordlinger hevder at Hillary Clinton og Barack Obama kan ødelegge hverandre som presidentkandidater dersom de fortsetter å angripe hverandre i stedet for å snakke politikk. FOTO: VEGAR VALDE
Valde, Vegar