Nominasjonen i Iowa var en bitter pille for Hillary R. Clinton.

Selv om hun har hatt problemer i Iowa, må hun erkjenne at hvite velgere og kvinner bidro sterkt til Barack Obamas seier. Men kanskje var det like bittert at outsideren John Edwards «snek» seg til en annenplass, og med det skaffet seg et løft som kan få stor betydning de kommende ukene. Sikkert er det at Iowa satte et foreløpig punktum for alle spekulasjoner om at hun er den opplagte presidentkandidat for Demokratene.

Nesestyver

Også en av de opplagte republikanske kandidatene fikk seg en solid nesestyver i Iowa.

Med et forsprang på ni prosentpoeng i favør til Mike Hukabee, har den tidligere Arkansas-guvernøren skaffet seg en atskillig bredere plattform i velgeroppfatningen enn at han først og fremst er de evangelisk kristne velgernes favoritt.

Det er å rive i stykker dette bildet som nå er den største utfordringen til Mitt Romney.

Men to republikanske kandidater, Fred Thompson og John McCain, fikk en gjenfødelse i Iowa som gjør at de ikke kan avskrives. Med oppslutning på 13 prosent til hver av dem, kan de ikke oppfattes som annet enn seriøse utfordrere.

Side ved side

Den ferskeste meningsmålingen fra New Hampshire, offentliggjort torsdag, viser at det nærmest er dødt løp mellom de ledende kandidatene fra begge partier.

Målingen ble tatt opp før resultatene fra Iowa forelå.

Valgeksperter i USA var etter Iowa enige om at både Hillary R. Clinton og Mitt Romney vil få problemer i New Hampshire tirsdag til tross for at de har ledet de respektive meningsmålingene de siste månedene.

Andrew Smith, sjefen for meningsmålingene ved New Hampshire-universitetet, sa fredag at de to kandidatene har mye å forklare for velgerne i New Hampshire. Derfor må de bruke tiden godt.

— Å tape et primærvalg betyr at man har problemer med valgbarheten, spesielt dersom det er ventet at man skal gjøre det godt, sa Smith til The Hill, dagsavisen for Kongressen.

Og professor i statsvitenskap Linda Fowler ved Dartmouth College fremholdt at resultatene fra Iowa kan ha en avgjørende innflytelse fordi så mange av velgerne i New Hampshire fortsatt ikke har bestemt seg.

Definerer valg og kandidater

En ting er at Iowa og New Hampshire påkaller stor oppmerksomhet fordi de er de første steg i nominasjonsprosessen, en annen ting er at resultatene fra disse valgene på sitt vis er med og definerer både sentrale spørsmål i valgkampen og kandidatene. Ikke minst fordi de to småstatene er så forskjellige.

Barack Obama synes å ha appellert mest til de demokratiske velgerne som er opptatt av forandring - en ny politikk - mens Mike Huckabee sikret seg støtten fra de konservative (evangeliske) kristne.

En undersøkelse ved valglokalene i Iowa viser at Obama hadde enorm støtte fra førstegangsdeltakere i primærvalg, der også John Edwards «stjal» fra Hillary R. Clinton.

Stemmesankingen til Edwards synes for øvrig å ha sammenheng med hans halsbrekkende innspurt, der han det siste døgnet gjennomførte en valgkamp over 36 timer, blant annet med husbesøk, inkludert en frokost klokken fem om morgenen valgdagen. Og så inspirert er han av resultatene av dette at han lovet å gjennomføre det samme i New Hampshire.

Men er han en vinner?

Vant «hvite» Iowa

Obama synes å ha overvunnet skepsisen mot en farget kandidat med den oppslutningen han fikk i den «hvite» staten Iowa. Vinner han også enda «hvitere» New Hampshire, vil dette definitivt gi den videre valgkampen et helt nytt innhold. I likhet med i Iowa kan uavhengige velgere utgjøre en vesentlig forskjell.

På republikansk side kan New Hampshire gi et spennende oppgjør mellom baptistpresten Huckabee og mormoneren Mitt Romney. Som tidligere guvernør i nabostaten Massachusetts er kanskje Romney mer velansett, men kan han holde unna for John McCain og Fred Thompson, som kommer bakfra? John McCain vant nettopp New Hampshire mot George W. Bush i 2000, han er en vel ansett moderat politiker uten ekstreme standpunkter og hadde god hjelp av uavhengige velgere da han slo George W. Bush i primærvalget i 2000.

Det største poenget er antakelig hva som skjer med den tidligere New York-borgermesteren Rudy Giuliani. Han har den siste tiden konsentrert seg mest om andre og større stater, ikke minst Florida, og mener at seirer i slike stater kan bringe ham tilbake på toppen i kampen om å bli partiets presidentkandidat.

TIL ANGREP: Hillary Rodham Clinton fikk en nesestyver i Iowa, men er ikke typen som gir opp så lett. Her på et valgmøte i Penacook, New Hampshire, i går. FOTO: MIKE SEGAR, REUTERS/SCANPIX
MIKE SEGAR
MORMONER: Republikaneren Mitt Romney og konen Ann kjemper mot Mike Huckabee, som overraskende vant Iowa.FOTO: JEFF HAYNES, REUTERS/SCANPIX
JEFF HAYNES
KOMETKARRIERE: Presidentkandidat Barack Obama har tatt to år gamle Caroline Graybill i armene mens moren Katie oppskjørtet gjør seg klar til å ta bilde, under et improvisert møte i Moultons Market i Amhearst, New Hampshire, fredag.FOTO: JASON REED, REUTERS/SCANPIX
JASON REED