KLAUS JUSTSEN

Det er Hillary meg her og der og alle veier. På forsiden av nyhetsmagasinet Time, på alle tv-kanaler. Hun er midt på Manhattan for å signere sin bok i en filial av Barnes & Noble — verdens største bokhandel. Så blir det smilt og skrevet med rasende energi i Washington og i går var senatoren sør for hovedstaden for å fortsette sin reklameturné hos Wal Mart.

For en politiker med ambisjoner, som har bruk for oppmerksomhet, må det være en drømmetilværelse. For rivalene er det et mareritt. Det gjelder ikke minst for de ni demokratiske partifellene som håper på å bli presidentkandidat. De kan se frem til flere uker i skyggen.

14 timer i kø

Boken, salgsturneen og intervjuene har vært med på å understreke at Hillary Clinton er en politisk begavelse som kanskje kun overgås av ektemannen, og at de åtte årene i Det hvite hus som førstedame ikke har oppfylt alle ambisjoner. Hillary Clinton breder med sin bok og de mange intervjuer ganske effektivt grunnen for et senere forsøk på å vende tilbake til presidentboligen i Pennsylvania Avenue.

Halvparten av amerikanerne synes det vil være en god idé. Den andre halvparten grøsser ved tanken.

Tilhengerne sto i kø før midnatt søndag i bokhandler i både New York og Washington, som hadde endret sine åpningstider så de mest fanatiske kunne få tilfredsstilt sine lyster. I New York stilte de første seg opp utenfor Barnes & Noble klokken ni om kvelden - 14 timer før senatoren skulle komme. Andre sluttet seg til køen med bemerkninger om at det tross alt var snakk om en historisk begivenhet og at Hillary er en av de smarteste aktører i moderne amerikansk politikk.

På høyde med Walters

Blant tv-anmelderne er det utpreget enighet om at senatoren er sluppet godt fra de mange intervjuene, og at ikke noe har vært overlatt til tilfeldighetene. For eksempel er det påfallende at spørsmål om de politiske ambisjoner besvares med nøyaktig den samme formuleringen. Under det timelange tv-intervjuet på ABC med nesten like berømte Barbara Walters - et intervju TV 2 sendte deler av i går kveld - ble spørsmålet om 2008 besvart med: «Jeg har ikke til hensikt å stille opp». Samme spørsmål i Times besvares med «Jeg har ikke til hensikt å stille opp ved presidentvalget».

Ingen kan eller vil tolke det som et nei. Det er også enighet om at senatoren ikke lot seg stille i skyggen av en berømt og erfaren tv-journalist, og det er når det gjelder Barbara Walters, i seg selv en betydelig prestasjon.

På flere virket den 54 år gamle politikeren et nummer for kjølig og veloverveid. Det gjaldt ikke minst når de ubehagelige spørsmål om ektemannens forbindelse med Gennifer Flowers, Paula Jones og Monica Lewinsky ble stilt. Hillary Clinton ga kun så mye som hun følte var nødvendig for å lokke tilhengere og motstandere til å kjøpe boken, som ifølge Barnes & Noble ble solgt 40 000 av i løpet av det første døgnet.

Politisk oppfattes boken som et genialt sjakktrekk. Den bringer ikke bare Hillary tilbake i det nasjonale rampelyset, men den gjør det også mulig å legge en rekke ubehageligheter til arkivering.

Hvis eller når Hillary Clinton gjør et forsøk på å vende tilbake til presidentboligen, vil parets personlige problemer bli mindre vesentlige, fordi de allerede er endevendt. Skal den teorien holde, forutsetter det naturligvis at listen med Gennifer, Paula og Monica ikke blir lengre.