Etter kraftige avvisninger og forsøk på å le spørsmålet bort fikk tonen et annet innhold da den nyslåtte suksessforfatteren — 200.000 bøker solgt bare første dag - søndag kveld ble intervjuet av Larry King på fjernsynskanalen CNN.

— Jeg vurderer det ikke nå, sa Hillary Rodham Clinton på Larry Kings spørsmål om hun ville stille som presidentkandidat i 2008. Et betydelig mer overveiet svar enn bare dager i forveien.

OM DET ER NOEN som har hvisket henne i øret at hun må slutte med de kategoriske avvisningene, eller det er de mange støtteerklæringene hun har fått fra «vanlige» amerikanere, er vanskelig å ha noen klar mening om.

Men konklusjonen er ikke annen enn at den tidligere førstedamen om ikke annet holder døren på gløtt for å gjeninnta Det hvite hus. Veien fremover er imidlertid både lang og kronglete, og det første hinderet hun skal over er å sikre at hun blir gjenvalgt som senator fra New York i 2006. Akkurat nå viser meningsmålingene at hun ligger milevis etter den tidligere New York-borgermesteren Rudolph W. Giuliani - om han skulle bestemme seg for å stille opp og utfordre henne.

Giuliani var populær som borgermester, og han fikk nærmest superstjernestatus etter attentatet mot World Trade Center 11. september 2001. Han sto på nærmest døgnet rundt for ofrene og de etterlatte, og for å sikre at New York kom seg på benene igjen etter sjokkbehandlingen.

Kandidaturet til Giuliani har et pikant sidepoeng som gir ham sterke fellestrekk med Hillary Rodham Clintons ektemann: Et langvarig forhold til en kvinne som ikke var hans kone, ble offentlig. Et opprivende skilsmisseoppgjør for åpen scene er fortsatt ikke brakt til noen slutt. I en periode bodde Giuliani og hans elskerinne i en etasje i borgermesterboligen, mens konen bodde i en annen.

POLITISKE EKSPERTER, innkalt av Larry King etter intervjuet med Hillary Rodham Clinton, mener at hun er den selvfølgelige utfordreren til en republikansk kandidat, dersom George W. Bush vinner valget i 2004. Noe «alle» tar som en selvfølge.

I dag finnes det ingen opplagt «arving» til Bush i Det republikanske partiet, selv om det er dem som hevder at broder Jeb, som er inne i sin siste periode som Florida-guvernør, kan bli satt på for å føre familiedynastiet videre. Skulle det skje, vil det være uten sidestykke i amerikansk politisk historie.

Et av de interessante trekkene ved diskusjonen med de politiske ekspertene hos Larry King, er at de mener at Hillary Rodham med boken setter en sluttstrek for de vonde sidene ved ekteskapet med Bill Clinton. De mener også at hun ikke forteller «alt» i det de karakteriserer som en meget veldisiplinert beretning, noe Hillary Rodham Clinton for øvrig indirekte innrømmet i intervjuet da hun svarte på spørsmål med å henvise til at «det er Bills historie, den får han fortelle i sine memoarer».

HVA SÅ MED sjansene til Hillary Rodham Clinton?

Hennes problem er at enten liker amerikanerne henne, eller så gjør de det ikke. Først og fremst er det de yngre generasjonene som støtter henne. Slik sett skulle Clintons sjanser øke for hvert år som går. For store deler av den yngre kvinnegenerasjonen er Hillary en rollemodell, en de gjerne kan tenke seg å kopiere.

Og som en far skal ha sagt det: «Hun er en kvinne slik jeg godt kan tenke meg at min datter skal være, men ikke min kone».

En av de store spekulasjonene etter at Bill Clinton gikk av som president, har vært hvor lenge ekteskapet vil holde. Hillary Rodham Clinton sier selv at de har lagt problemene bak seg, selv om det var en vanskelig prosess.

Og David Gergen, tidligere medierådgiver i Det hvite hus for Richard Nixon, Gerald Ford, Ronald Reagan og Bill Clinton, fremholder at «Hillary Clinton må være gal om hun skiller seg. Bill Clinton er en «rockestjerne» som det vil være viktig å ha som partner i en valgkamp».

Så er spørsmålet om Hillary Rodham Clinton kan bli en overraskelse under Demokratenes landsmøte i Boston neste år. Hun kan neppe si nei dersom landsmøtet ber henne om å stille opp i 2004 etter nominasjonsvalg der ingen av dagens erklærte kandidater får noen overbevisende oppslutning ...

Og kanskje kan de politiske omstendighetene i USA på det tidspunktet være slik at det er betydelig mer fristende å utfordre George W. Bush enn det er i dag.

NY TONE: - Jeg vurderer det ikke nå, sa Hillary Rodham Clinton da CNNs Larry King søndag spurte henne om hun ville stille som presidentkandidat i 2008.<br/> FOTO: CHRIS KLEPONIS