Heyerdahl har forsøkt å finne arkeologiske bevis på at Odin utvandret fra Azov-regionen i Russland for 2000 år siden og endte opp i Skandinavia hvor han ble tilbedt som en gud. Bakgrunnen for antakelsene har Heyerdahl funnet i den islandske Heimskringla hvor de norske vikingkongene blir sporet tilbake til Odin, en trollmann fra Svartehavet.

De fleste eksperter ser på Heimskringla som en samling myter, men Heyerdahl er overbevist om at det ligger autentiske historier bak.

Imidlertid møter Heyerdahl stor skepsis blant andre forskere. I Russland uttalte nylig en ekspert at han hadde umåtelig stor respekt for Heyerdahls forsøk, men at han tror nordmannen denne gangen har gått litt langt.

Heyerdahl sier selv at han ikke har mistet håpet om å finne bevisene han er ute etter.

— Det er klart at vi har funnet mange interessante gjenstander som det fortsatt står igjen å identifisere og å forstå, sier Heyerdahl til nyhetsbyrået ITAR-TASS. Blant gjenstandene er armbånd og grønnaktige metallspenner som ligner på gjenstander funnet på Gotland.

Heyerdahl fikk ideen om at Odin er en historisk person da han leste Heimskringla under et besøk i Reykjavik for tre år siden sammen med sin franske kone Jaqueline.

(NTB)