Ifølge Maskhadovs representant på Tsjetsjenia-konferansen i København, Akhmed Zakajev, overtalte tidligere president, Zelimkhan Jandarbiev, i en telefonsamtale gisseltakerne til å løslate de mer enn 750 gislene. Zakajev hevder å ha fått disse opplysningene av Jandarbiev personlig søndag kveld.

— Det er ingen tvil om at russerne var klar over innholdet i denne samtalen. De visste at gislene ville bli satt fri før klokka 11 lørdag morgen, sa Zakajev, ifølge Dagbladet, på en pressekonferanse i København mandag.

Beskyldninger om løgn

Zakajev hevder at russiske myndigheter lyver når de sier at spesialstyrkene måtte gå til aksjon for å hindre at gisseltakerne iverksatte en angivelig trussel om å drepe gislene en for en fra klokka 06 lørdag morgen.

Gassen de russiske spesialstyrkene brukte i redningsaksjonen tok livet av 116 gisler. Russiske myndigheter har ikke villet oppgi hva slags gass som ble brukt.

En talsmann for den amerikanske ambassaden i Moskva sa imidlertid sent mandag kveld at det dreier seg om en opiumbasert gass.

— En vestlig ambassade i Moskva har latt egne leger undersøke overlevende gisler. De konkluderte at gassen gislene ble utsatt for ser ut til å være et opiat snarere enn en nervegass, sa den amerikanske ambassadetalsmannen sent mandag kveld, ifølge den engelskspråklige avisa The Moscow Times’ nettutgave. Ifølge Aftenposten kan det dreie seg om såkalt syntetisk heroin, trimetylfentanyl.

Medisin

Opplysningene stemmer overens med utsagn fra leger og gisler. Ambulansepersonell skal ha fått beskjed om å gi gislene Nalokson, en kraftig medisin som brukes mot overdoser av morfin og heroin, meldte den russiske fjernsynskanalen NTV mandag.

Flere gisler har fortalt om svekket koordineringsevne, hukommelsestap, besvimelse, tørr munn, kvalme og oppkast - symptomer som stemmer overens med en overdose av et opiumbasert stoff.

Moskvas sjeflege, Andrej Seltsovkij, sa søndag at alle de 763 gislene var i live de 95 minuttene det tok å evakuere teateret. Mange var imidlertid bevisstløse. Komplikasjonene skal ha oppstått i ettertid.

(NTB)