Den britiske statsminister Tony Blair fikk avverget angrepet, skriver Daily Mirror.

Bush ønsket ifølge den populære London-tabloiden å straffe Al-Jazeera for det han mente var kanalens støtte til opprøret i Irak. Men et angrep mot stasjonens lokaler i Doha, hovedstaden i det USA-vennlige Qatar kunne blitt en politisk og diplomatisk katastrofe.

– Det er ingen tvil om hva Bush ønsket å gjøre. Det er heller ingen tvil om at Blair ønsket å avverge at han gjorde det, sier en ikke navngitt tjenestemann i det britiske regjeringsapparatet ifølge tirsdagsutgaven av Daily Mirror.

Skadelig

En britisk regjeringstalsmann sier at Bush neppe snakket på ramme alvor, da han sa at han ville angripe Al-Jazeera. Men andre mener ifølge London-avisen at saken «er eksplosiv og kan gjøre enorm politisk skade for Bush».

Samtalen mellom Bush og Blair skal ha funnet sted i Det hvite hus under et toppmøte mellom de to lederne 16. april i fjor. Innholdet er gjengitt i et hemmeligstemplet referat, som skal ha lekket ut til Daily Mirror fra den britiske Statsministerens kontor.

Tidligere statssekretær i det britiske forsvarsdepartement Peter Kilfoyle krever at Blair offentliggjør det fem sider lange referatet fra samtalen med Bush.

– Det er skremmende å tenke på at en så mektig mann kan foreslå noe så hårreisende, sier Kilfoyle ifølge avisen.

Styrket?

Mens saken kan skade Bush, vil den snarere styrke Blair, mener diplomater i London. Den britiske statsministeren har slitt tungt med å overbevise britene om at det var riktig å gå inn i krigen i Irak på amerikanernes side.

Blairs argument har hele tiden vært at Storbritannia både har vært en militær alliert med USA og har hatt en modererende politisk innflytelse på amerikanerne. Mange har blåst av denne påstanden, og gitt den britiske statsministeren økenavnet «Bushs puddel».

Hvis det stemmer at Blair greide å få Bush fra å bombe Al-Jazeera, vil det være et tegn på at hans ord virkelig veier tungt i Washington. Eneste kommentar fra Downing Street nr. 10 tirsdag var at «vi kommenterer ikke lekkasjer».