— Det e' barna eg tenker på no. Det e' alltid de som e' mest redd for krig. Eg fant sjøl barn i en skolegård i 1944. Tre stykker lå og holdt rundt kverandre, døde. Tenk no sitter barna der og venter i Irak. Venter på bombene. Barn har ikkje så lett for å bearbeide ting, de trenger en god forklaring. Og det e' det jo ikkje lett å gi.

Hver formiddag samles snakkesalige pensjonister fra alle bydeler på steinbeinken. Holder gresk symposium på kav bergensk.

Sammen med blant andre Albert Knudsen og Bjørn Bergset retter Torgeir Saksvik pekefingrer både hit og dit:

— At Bush tilsidesatte Forente Nasjoner e' ikkje bra. Det vil amerikanerne komme til å slite med lenge etter Irak-krigen er slutt.

— En må huske at USA består av mange folkeslag...

— Det er jo bare indianerne som er de egentlige amerikanerne.

— No krangler de om kem som e' best av Muhammed og Jesus. Bush fletter jo inn bibelord både her og der. Skriver han de talene sjøl?

— No må dokker ikkje gi USA all skyld. Det e' jo klart at Saddam må vekk. For kem va' det så begynte?

— Det va' jo Bush, det!

— Men kem va' det så gikk inn i Kuwait først?

— Det e' jo 12 år siden! Nei, no e' han i gang igjen...

— Man må se helheten...

Karene på benken er slett ikke enige. Men, tolerante, mener de.

— Det er noe som heter toleranse...

— Det er et fint ord, det er det.

— Om Bush vinner krigen så har han tapt likevel. Men han har jo klart å samle alle araberne...

— Eg e' redd det kan utvikle seg til religionskrig.

— Det blir det nok. Men eg tror ikkje krigen varer lenge. Amerikanerne vil overta og finne nåkken som kan styre Irak i begynnelsen. Det har de jo klart andre steder før. Det hadde gått ut over hele Europa hvis Saddam fikk fortsette. E' kje dokker enig i at han må vekk han der nere då?

Spørsmålet blir hengende i luften mens nye karer kommer til og andre takker for seg. Bergset, Saksvik og Knudsen blir sittende. Har snakket seg varme nå.

— USA snakker om terror. Det e' vel ikkje noe land som har brukt så mye terror som de. Tenk på Vietnam, Chile, Korea, Jugoslavia, Afghanistan - og no Irak. Husk at Irak fikk våpen av USA da de skulle krige mot Iran, skyter nykommer Thomassen inn.

— Kor han skravler, eg slipper jo ikkje te... Saksvik tar seg til sixpencen og fortsetter: - Tenk på kordan Europa løste konflikter for tre hundre år siden. Men så fikk vi Forente Nasjoner, og endelig virket det som om menneskeheten kom på rett kjøl. La oss hylle Forente Nasjoner! Men kordan kan USA bare be kontrollørene om å trekke seg ut av Irak? E' det de som bestemmer over dem? E' kje det FN då?

— Vi er venner med alle, men vi liker ikke Bush. Han sier at amerikanerne er det fineste folk, men hvor mange folkeslag er de egentlig, og er ikke nordmennene blant de fineste der borte?

— Norge blir vel bedt om å være med på å bygge opp Irak når USA har ødelagt landet.

FORUM BERGENSIANA: For karene på steinbenken i Galleriet gav temaet seg selv i går. De er enige om at de er tolerante, men ikke om invasjonen i Irak.<br/> FOTO: KNUT STRAND