I går formiddag, på den polske EU-kampens siste dag: EU-kampen på stornivå kommer til kommunen Sitno med 7000 innbyggere i Lublin fylke, sørøst i Polen, drøye tre timers kjøring fra Warszawa.

— Jeg vil stemme ja til EU fordi jeg håper på et bedre liv. I dag er alt ille her. Alle lover det blir bedre hvis vi kommer inn i EU, forteller Mieczyslawa Klonica.

Hun og fire venninner, alle i tradisjonelle polske drakter, har søkt ly for den bakende solen foran en busk. De tilhører folkemusikkgruppen «Zarudzianki», fra landsbyen Zarudzie.

De holder blikket på podiet foran den prangende hovedbygningen på en storgård. Der spiller en annen polsk folkemusikktrupp, og de synes og høres akkurat som vi skulle tro. Damene - «vi er rundt 60, men holder oss godt» - synger og gynger og klapper med.

Ned til folket

Men de venter på Leszek Miller, Polens statsminister, som er forsinket.

— Liker dere ham?

— Ja, selvfølgelig. Det er derfor vi er her, sier to i duett, mens tre nikker.

— Men han er mistenkt for å være innblandet i korrupsjon og det ene med det andre?

— Vi er ikke så dypt involvert i politikken, sier Mieczyslava Klonica litt unnskyldende.

Og så kommer Miller. Tett fulgt av sikkerhetsvakter stiger han ned til folket, som nå strømmer frem fra teltduker og trær der de har beskyttet seg mot solen, spist fete pølser, drukket øl og skaffet seg brosjyrer og supporterutstyr med gule stjerner på blå bunn.

Nærmere 300 har funnet veien. De fleste vil hilse på statsministeren og helst også ha en autograf. Det kunne neppe ha skjedd i Norge.

Fortsettelsen, derimot, kunne gjerne vært hentet fra Norge først på 1990-tallet. Leszek Miller griper mikrofonen og synger kjente toner: Bedre fremtid for barn og unge. Lettere markedsadgang. Ingen vil investere hvis vi sier nei. Vi må være åpne mot omverdenen. Vi mister ikke vår egenart av å gå inn, er kanskje franskmennene blitt mindre franske av å ha vært med i EU siden starten?

Folk applauderer, mens svetten renner.

Unionstiden...

Men «unionsspørsmålet» er forskjellig, i polsk debatt kan det nemlig ha ulikt innhold avhengig av hvilke ånder fra historien som påkalles. Statsminister Leszek Miller har valgt å avslutte valgkampen i og rundt Lublin for å minne om Polens storhetstid, unionen med Litauen på 1500-tallet, som nettopp hadde sitt hovedsete i denne byen.

— Lublin-unionen er en stor del av vår historie. Nå vil vi gå fra union til union, sier Leszek Miller.

Svar på tiltale

Men i debatten får han svar på tiltale fra Janina Zawada, leder for landsbyrådet i nærliggende Horiszow Polski.

— Vi vil ikke være slaver i eget land. I stedet for Lublin-unionen burde du huske en nærere del av historien, da Polen ble delt i tre mellom Østerrike-Ungarn, Preussen og Russland, tordner hun.

Denne oppsplittingen kom i 1795 og varte i hundre år. Senere kom Hitler og Stalin, som kjent. Å kunne være herre i eget hus er en god tanke for mange polakker, og det har de bare vært i rundt 14 år etter jernteppets fall.

Zawada lurer også på hvordan EU skal skaffe jobber i Polen når Unionen ikke engang sørger for jobber til dagens innbyggere.

Hun får mer applaus enn statsministeren hadde tenkt seg, om vi kan dømme ut fra et litt molefonkent ansiktsuttrykk. Og hun er ikke den eneste som motsier ham. Men Miller kommer seg raskt og avslutter med ny hilse- og signerings-runde. Så småløper han for å rekke neste landsby.

Møte med statsministeren

Den polske statsministeren tar seg litt tid til de eneste fra internasjonal presse som hadde dratt så langt så tidlig, nemlig en kar fra Norsk Telegrambyrå og oss to fra Bergens Tidende.

Kanskje oppildnet av en fersk måling som viser 81 prosent ja, er han blid som bare det.

— Jeg tror vi vil vinne og at mer enn 50 prosent avgir stemme. Men vi må kjempe, nettopp på små steder som dette - ikke i de store byene, sier Miller.

— Hvorfor tror du så mange tross alt er skeptiske til eller mot EU-medlemskap?

— De frykter vi vil tape i konkurransen, at vi mister selvstendighet, at tradisjoner og skikker viskes ut, at jorden kan bli oppkjøpt av for eksempel tyskere. Frykten finnes særlig på landsbygden, derfor har regjeringen jobbet hardt for å informere og å møte folk, sier statsministeren.

— Hva slags land vil Polen bli i EU?

— Vi vil bli det sjette største og få innflytelse. Men hvor mye vi får å si avhenger av hvor godt vil gjør det, økonomisk og politisk. Vi har et stort potensial, sier Leszek Miller, mens han jogger mot bilen.

En av rådgiverne roper et tillegg på veien ut: - Vi skal bli den beste eleven i klassen!