PER NYHOLM

Roma

En hetebølge har lagt seg over Italia og er i ferd med å drive folk til vanvidd. Det varme været har foreløpig stått på i tre uker, og mediene snakker om den varmeste juni på over 200 år.

Det er målt temperaturer på opp til 40 grader celsius i skyggen. Både Sør— og Nord-Italia har været utsatt for kolossale tordenbyger. Men Roma, Italias største by med nesten tre millioner innbyggere, har siden begynnelsen av juni stønnet og svettet under en sky av bilos og fuktighet. Det gjør det vanskelig å puste og å arbeide og nesten umulig å sove.

Nye varmerekorder

Det er ingen tegn til bedring. Tvert imot er utsiktene til nye varmerekorder store. Panikken brer seg etter at det statlige el-distribusjonsselskapet (GRTN) er begynt å - uten varsel - kutte strømmen til hele boligområder. Italia mangler nemlig elektrisitet.

Det er første gang på over 20 år at GRTN har beordret regelmessige strømavbrudd. Italia med nesten 60 millioner innbyggere og et gigantisk industriapparat har et årsforbruk på rundt 310 milliarder megawatt-timer og dekker omkring en sjettedel av behovet med import fra særlig Frankrike.

Fire ferdigbygde atomkraftverk, som kunne taklet krisen, ble lagt i møllpose etter en folkeavstemning i 1987. Siden er det gitt grønt lys for å bygge nær 20 konvensjonelle kraftverk, men prosjektene støter stadig på byråkratiske hindringer eller sinkes av protester fra ulike miljøorganisasjoner.

— Situasjonen er uholdbar, sier stedfortredende industriminister Adolfo Urso. - Vi er altfor avhengige av utenlandsk fremstilt elektrisitet. Det er på tide at vi vender tilbake til atomkraft.

Fransk elektrisitet

Italia importerer elektrisitet fra atomkraftlandet Frankrike, som nylig begrenset salget av elektrisitet til utlandet.

Salget av luftkjøleanlegg er slutt i været. Det har skjerpet elektrisitetskrisen. Folk virker irritable og forvirret og skremt ved tanken på stadig flere strømavbrudd. Denne uken ble så godt som alle større byer fra Trieste i nord via Roma og Napoli til Palermo på Sicilia utsatt for administrativt beordrede strømavbrudd..

Krisen har likevel ikke ført til den hissige diskusjonen man kunne vente blant forbrukerne - kanskje er det rett og slett for varmt for den slags. I stedet lider man seg gjennom det. Folk sleper seg til de nærmeste butikkene for kjøpe inn det mest nødvendige, men mange butikker er stengt på grunn av varmen. Vel hjemme i sin boligblokk tør man ikke ta heisen, men klatrer opp marmortrappen, lesset med mineralvann og andre vitale varer - bare for å konstatere at temperaturen inne er uutholdelig og at kjøleskapet selvfølgelig er gått i stå.

Slakteren på hjørnet av via del Boschetto og via Panisperna, som Bergens Tidendes korrespondent i Roma ofte oppsøker for å høre folkets røst, satt lørdag tilbakelent på en stol i sin iskalde butikk. Han hadde dette å si om situasjonen:

— Pust inn så lite som mulig. Det er bare åtte-ni uker til sommeren er over. Og om et halvt år har vi heller ikke lenger EUs formannskap.

VANN, VANN, VANN! Når gradestokken viser opp til 40 grader i skyggen, gjør folk hva som helst for å kjøle seg ned. Her fra Triton-fontenen ved Piazza Barberini i Roma. FOTO: GIULIA MUIR, AP