NIKOLAJ WORM

Den lange og varme tørkeperioden fortsatte mandag med temperaturer på mellom 35 og 40 grader i store deler av Europa. Den ekstreme værsituasjon har medført voldsomme skogbranner, et faretruende høyt ozonnivå og synkende avlinger i mange land.

Katastrofebranner

I Portugal har ni mennesker nå mistet livet i forbindelse med de kraftigste skogbranner i landets nyere historie. Mandag ble det erklært katastrofetilstand i landet og regjeringen vurderer å erklære unntakstilstand.

Rundt 4000 brannmenn og 2000 soldater kjemper for å få kontroll over 70 branner over hele landet. Skogbrannene fortsatte å true en rekke landsbyer sentralt i landet. Tusenvis av mennesker er evakuert. Brannene er forårsaket av temperaturer opp mot 40 grader, lav luftfuktighet, sterk vind, ildspåsettelser og uforsiktighet, opplyser regjeringen.

Også i deler av Spania herjer store skogbranner og til nå har varmen i landet kostet omkring 40 mennesker livet.

Får bruke brannhydranter

I de europeiske storbyene søker innbyggere og turister mot springvann og brannhydranter, som myndighetene har åpnet for at folk kan svale seg. Og med utsikt til temperaturer på 35 grader i London, spår meteorologer at Storbritannias varmerekord på 37,1 grader står for fall i slutten av uken.

De høye temperaturene får dessuten ozonkonsentrasjonen i mange storbyer til å stige til et faretruende nivå på grunn av en kjemisk reaksjon med de mange utslippsgassene. I Paris har myndighetene senket fartsgrensene og satt ned billettprisene på kollektivtransporten for å minske forurensningen.

Også landbruket lider i varmen, og bøndene advarer om et kraftig svikt i avlingene for korn og melk i bl.a. Frankrike, Tsjekkia, Tyskland, Italia og på Balkan.

Stabilt høytrykk

Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, skyldes hetebølgen et stabilt høytrykk som ligger over det vestlige Europa.

«Det er en meget spesiell situasjon vi er vitne til i øyeblikket. Det er høyst usedvanlig at vi opplever en så lang periode med så høye temperaturer over alt i Europa på én gang, og været fortsetter i hvert fall ut uken», forutser vakthavende meteorolog hos DMI, Thyge Rasmussen.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende