Hillary Clinton og Barack Obama har ikke lagt ballen død etter at de gikk i strupen på hverandre i den siste debatten foran nominasjonsvalget i South Carolina til helgen.

Clinton ga tirsdag Obama skylden for den skarpe tonen i debatten.

– Det var tydelig at han søkte kamp mandag, sier Clinton.

– Senator Obama er veldig frustrert. Hendelsene de siste ti dagene, særlig utfallene i New Hampshire og Nevada, har tydeligvis overbevist ham om at han må skifte strategi, legger hun til.

Obama mener derimot at han bare kjempet mot det fordreide bildet Clinton har tegnet av ham.

– Jeg mener det er veldig tydelig at senator Clinton har brukt den siste måneden på å angripe meg med usannheter. På et tidspunkt var det riktig for oss å besvare dem, sa han før en tale i Greenville tirsdag.

Heftig ordskifte

Temperaturen var høy under den siste debatten før det viktige nominasjonsvalget i South Carolina lørdag.

Diskusjonen om USAs skadeskutte økonomi, om Irak og om helse ble overskygget av det heftige ordskiftet mellom Obama og Clinton i den direktesendte TV-debatten i Myrtle Beach i South Carolina.

De to beskyldte hverandre for bevisst å forvrenge den andres budskap i en debatt med uvanlig skarpe kommentarer. Det ble svært tydelig at de to ikke liker hverandre.

De amerikanske velgerne har ikke vært vitne til en lignende debatt på mange år, var konklusjonen til politiske analytikere etterpå.

– Sier hva som helst

Det hele startet få minutter ut i debatten da Obama anklaget Clinton for å komme med en rekke ukorrekte påstander om hans uttalelser og politiske rulleblad.

– Jeg tar gjerne en debatt om politiske spørsmål, men liker dårlig å bruke flere uker på å svare på kritikk der fakta er feil, sa Obama, som la til at han av og til synes det er vanskelig å vite om det er Hillary eller Bill Clinton han kjemper mot.

Obama anklaget videre Clinton for å si hva som helst for å bli valgt. Men Hillary Clinton kontret og sa at det «av og til er vanskelig å forstå hva Obama mener fordi med en gang han blir konfrontert med noe han har uttalt, så sier han at det var ikke det han mente».

– Det er rett og slett veldig vanskelig å få et klart svar, sa Clinton til høylytte protester fra Obama-tilhengerne i salen.

– To deltakere?

Diskusjonen mellom de to tetkandidatene ble så dominerende at John Edwards til slutt brøt inn og spurte: «Er det to eller tre kandidater i denne debatten?»

Senator Obama var plassert i midten på scenen, og han måtte også tåle angrep fra en offensiv Edwards, som gjorde sin beste prestasjon til nå i valgkampen.

Edwards trenger sårt et godt resultat i South Carolina, delstaten han er født i, og som han vant i 2004. Edwards kom på andreplass i Iowa, men han har ennå ikke vunnet noen delstater.

Svarte velgere

Kampen om de svarte velgerne lå som bakteppe da Obama, Clinton og Edwards satte hverandre stevne i TV-debatten i South Carolina.

Nesten halvparten av velgerne i South Carolina er svarte, og for øyeblikket heller de kraftig i retning av å støtte Barack Obama, som kan bli USAs første svarte president.

Ifølge en CNN-måling fra helgen vil nesten 60 prosent av de svarte velgerne som har registrert seg som demokrater, gi sin stemme til Obama. 31 prosent svarer at de vil støtte Clinton. På en lignende måling utført i oktober, var tallene 57 mot 33 i Hillary Clintons favør.

Tror på Obama

Årsaken til det kraftige skiftet på meningsmålingene i South Carolina i favør av Obama, ser ut til å være at velgerne nå tror at Obama kan vinne. Svært mange svarte velgerne har trodd at Obama ikke har noen sjanse i presidentvalget i november, men etter resultatene i Iowa og New Hampshire har de endret mening.

Blant svarte, mannlige velgere leder Obama med over 50 prosentpoeng over Clinton, mens ledelsen hans hos kvinnelige velgere er på 11 prosentpoeng over Hillary Clinton.

Og under debatten i Myrtle Beach mandag var det Obama som hadde publikum på sin side. – Clinton snakket mer til velgerne i resten av landet enn til velgerne i South Carolina, sier CNN-medarbeideren Carl Jeffers.