ANNE HOVDEN og NTB

De ugandiske opprørere omringet en flyktningleir og gikk til angrep på innbyggerne, forteller øyenvitner til BBC søndag.

Krigerne LRA brukte tunge våpen og satte fyr på hyttene flyktningene holdt til i. Leiren ligger like nord for byen Lira, 25 kilometer nord for hovedstaden Kampala, og huser sivile som har flyktet fra kampene i nord.

Ifølge den lokale militsen, som var satt til å beskytte flyktningene, startet opprørerne angrepet med å skyte med artilleri fra et stykke unna.

— Da militsen så at de var undertallige, sa de til dem som bor i flyktningleiren at de måtte rømme inn i skogområdene i nærheten, men i stedet flyktet de inn i stråhyttene, som ble satt fyr på av opprørerne, forklarte den katolske presten Sebat Ayala på telefon til nyhetsbyrået Reuters.

Ny offensiv

LRA har kjempet for å styrte president Yoweri Museveni siden han kom til makten i 1986. De har en uklar politisk agenda, men de kjemper for å styrte presidenten og i stedet innføre et regime som skal styre Uganda etter De ti bud. De karakteriseres som en kultliknende organisasjon, og har base i Sør-Sudan.

Ifølge en amerikansk etterretningsrapport skal den samlede styrke være ca. 3000 personer.

Regjeringen og hæren hevder de nærmest har knust organisasjonen. Tidlig i 2003 opplyste myndighetene at over 900 medlemmer av organisasjonen var drept, LRA hadde erklært våpenhvile, og ville ha fredssamtaler. Fredssamtalene skulle ha funnet sted i sommer, men ble aldri noe av på grunn av manglende, gjensidig tillit mellom partene.

En militær talsmann karakteriserte da bølgen av angrep som «en døende hests siste spark». Men for sivile som opplever disse marerittene, lever hesten i beste velgående og sparkene er dødelige.

De grusomme angrepene på sivile har fortsatt etter i sommer og er blitt intensivert de siste ukene.

Geriljaen er omtrent utelukkende bygd opp på grunnlag av kidnappete barn og ungdommer. I 1998 ble det anslått at 6000 barn ble bortført. I løpet av ni måneder i fjor ble 5000 barn kidnappet. Barna blir enten trent opp som soldater, eller de selges som sex-slaver, fortrinnsvis til Sudan.

Ifølge etterretningskilder driver LRA med regelrett slavehandel.

Skar av lepper og nese

Grusomheter gjennomføres for å spre frykt blant sivilbefolkningen, og den taktikken har lykkes. Titusener er ikke villig til å ta sjansen på at opprørere kan komme å angripe hjemmene deres om nettene, og flykter enten ut i skogen for å finne en plass å sove, eller de går inn til bysentrene når kvelden kommer for å sove på områdene til sykehusene. Man frykter at tusenvis av sovende barn på ett sted snart skal bli et for fristende mål LRA.

En ung mann BBC intervjuet for en tid tilbake, 23 år gamle David, fortalte hva han ble utsatt for etter å ha blitt tatt til fange av soldater fra LRA.

— De bandt meg, la meg ned og ga meg beskjed om ikke å skrike. Ikke lage en lyd. En mann satte seg på brystet mitt og holdt armene og beina mine, og en holdt meg i nakken. En tredje tok opp en øks. Først hogg han av venstre armen min. Så den høyre. Så tok han en kniv og skar av meg nesen, ørene og leppene.

David ble beskyldt for å være regjeringssoldat, noe han selv benektet.

Etterpå bønnfalte Davis opprørerne om at de måtte drepe ham. I stedet for pakket de Davids ører inn sammen med et brev der de advarte folk mot å slutte seg til regjeringsstyrkene.

Fordømt

Den tyske presten Joseph Gerner, beskriver situasjonen I Nord-Uganda som desperat.

— Opprørerne er over alt. Praktisk talt hele landsbygden er på deres hender, sier han til BBC.

LRA har bortført tusenvis av barn og er blitt fordømt av menneskerettsgrupper og FNs bistandsorganisasjoner. Det har vært jobbet for å få stilt toppene i LRA for krigsforbryterdomstolen, men dette har Redd Barna frarådet. Grunnen er frykt for at en slik rettssak vil gå ut over de kidnappete barna.