Jan Tystad

Sunday Times hevdet i går at politikerne lukker øynene og lar være å arrestere narkoselgerne. Det britiske utenriksdepartement bekrefter at bare 32 tonn opiumvalmuer er ødelagt hittil i år, av en avling på 4000 tonn. Bare 20 personer er blitt arrestert av i alt 1,2 millioner afghanere som er knyttet til dyrking av valmuer, produksjon av heroin, salg og eksport.

Valget viktigere

Den britiske søndagsavisen har fått tak i et referat fra regjeringskomiteen mot heroindyrking, som ledes av innenriksminister David Blunkett og den erklærte i referatet at arrestasjoner av narkobaroner må «behandles med den største varsomhet, nå foran valget». Dette skyldes at mange av narkokongene også har kontroll over store områder og president Hamid Karzai er avhengig av deres støtte for å vinne valget, som nærmer seg.

Britene er blitt kritisert for å lukke øynene, både av nabostaten Iran og av USA, begge landene har merket en økning i heroinimporten. På hjemmebane kritiseres Blair-regjeringen av opposisjonspolitikere. David Davis, som er de konservatives talsmann for lov og orden, krever at narkoproduksjonen stanses for å redusere antallet dødsfall blant britiske heroinmisbrukere.

Ut av kontroll

— Slik situasjonen er nå, blir Storbritannia oversvømmet av heroin. Regjeringen lar politiske hensyn overskygge de praktiske virkningene. Denne politikken er av betydning for liv og død for mange, sa Davis.

En britisk diplomat, Sir Martin Ewans, sier til Sunday Times at situasjonen i Afghanistan er kommet helt ut av kontroll, men at det finnes argumenter for å si at en storstilt aksjon (mot narkohandlerne) vil være svært upopulær og vil forverre Karzais sjanser.

Det er ikke bare politikere som kritiserer regjeringens politikk. En politisjef, som ikke vil bli navngitt, sier at regjeringen «har tapt kampen» og at den har mistet kontrollen over narkohandelen, fordi den har konsentrert innsatsen om kampen mot terrorismen.