Korrespondenter for BBC og CNN sier at Saif har vært på Hotel Rixos i Tripoli der de utenlandske journalistene holder til. Andre har sett ham i hovedkvarteret til Gaddafi i Tripoli.

Da BBC-journalisten spurte ham om hvorvidt faren var i trygghet i Tripoli, svarte Saif: Selvsagt.

Tidligere sa han til journalister utenfor hovedkvarteret at regjeringsstyrkene hadde full kontroll over Tripoli. Tre utenlandske journalister, blant dem AFPs utsendte, var da kjørt med bil til hovedkvarteret der Saif dukket opp.

Aktor i Den internasjonale straffedomstolen ICC, som har etterlyst Saif for forbrytelser mot menneskeheten, sa søndag at han var tatt til fange av opprørerne, og at ICC håpet han snart ville bli overført til dem. Opprørerne bekreftet at de holdt ham som fange.

En annen sønn som opprørerne faktisk hadde tatt til fange, Mohammed, har klart å rømme fra sine fangevoktere.

Dermed er det bare sønnen Saadi som skal være i opprørernes varetekt, mens sønnen Khamis skal ha blitt drept i Tripoli.

Forhandlet

Medarbeidere av Muammar Gaddafi gjorde flere desperate forsøk på å forhandle med USA rett før opprørernes storoffensiv mot Tripoli, sier amerikanske tjenestemenn.

— Det var en rekke følere fra mange som hevdet at de representerte Gaddafi, inkludert en rekke desperate følere de siste 48 til 24 timer, sa talskvinne for utenriksdepartementet Victoria Nuland mandag.

— Men ingen av dem var seriøse siden de ikke oppfylte minstekravet det internasjonale samfunnet insisterer på, nemlig at Gaddafi er villig til å gå av, sa hun videre.

Jeffrey Feltman, som er ansvarlig for USAs Midtøsten-politikk, sier at seks libyske tjenestemenn som hadde hatt kontakter med USA tidligere, forsøkte også å forhandle fram en løsning uten at Gaddafi skulle gå av.

Disse kontaktene fant sted så sent som lørdag kveld, like før opprørsoffensiven ble innledet, sier Feltman.

Han sier han oppfatter sonderingsforsøkene som et desperat forsøk på å finne en redningsline, kjøpe tid og hindre opprøret i Tripoli som de fryktet. (©NTB)

Sprengstoff

En libysk offiser som sier han ble sendt av Muammar Gaddafi for å bombe en arabisk ambassade i Tunis, har meldt seg for tunisiske myndigheter.

Offiseren, oberst Abdelrazak Rajhi, krysset grensa til Tunisia 30. juli med 16 kilo sprengstoff i bagasjen. Sprengstoffet er beslaglagt, opplyste en talsmann for forsvarsdepartementet på en pressekonferanse i Tunis mandag.

Rajhi, som selv var med på pressekonferansen, sa at angrepet var planlagt på høyt hold i Tripoli og hadde som mål å undergrave revolusjonen i Tunisia. Det skal ha vært Qatars ambassade som skulle angripes.

Rajhi sa han hadde påtatt seg oppdraget slik at ingen andre gjorde det. Vel framme i Tunisia sammen med sin familie meldte han seg for tunisiske myndigheter.

Han er ikke arrestert, og tunisiske myndigheter sier han tvert imot skal berømmes for å ha hindret at angrepet ble gjennomført.

Flere soldater

De libyske opprørerne har sendt flere soldater og våpen sjøveien fra Misrata til Tripoli, sier opprørsrådet i Misrata.

Ifølge rådets informasjonssenter ankom flere skip med et stort antall soldater og ammunisjon om bord til Tripoli mandag for å støtte opprørerne i hovedstaden.

Dagen før ble opprørernes offensiv mot Tripoli innledet ved at 200 soldater kom til Tripoli fra Misrata.

I Misrata stanset opprørerne en kolonne med regjeringsstyrker som var på vei fra Sirte, Muammar Gaddafis hjemby, til Tripoli.

Kolonnen besto av tre busser pluss et antall biler fulle av soldater og leiesoldater, ifølge opprørsrådet i Misrata.

En av bussene ble ødelagt av opprørerne, og resten av soldatene flyktet tilbake til Sirte.

Opprørssoldater i Misrata fortsatte mandag sin framrykking mot Sirte, som ligger mellom den isolerte enklaven Misrata og Brega lenger øst, som opprørerne for få dager siden fikk full kontroll over.

I Tripoli melder en korrespondent for AFP at det ikke er strøm, med unntak for området rundt Gaddafis hovedkvarter Bab al-Azizia.

Bekmørket hindret imidlertid ikke innbyggerne i nabolaget Gorji i å strømme ut i gatene for å synge og juble over at forsterkninger var på vei fra Misrata for å kjempe mot Gaddafis soldater.

DESPOTENS SØNN: Saif al-Islam.
REUTERS