Sammen med mannen sin Philip, hadde Linda McNamara leid båt for å sjekke ut den vulkanske aktiviteten på Papua Ny Guinea.

Idet de venter på utbruddet, tar Mount Tavurvur fullstendig av.

Får du ikke opp videoen i feltet til høyre?

VIDEO: Se hvordan vulkanen herjer!

Supersonisk smell

På videoklippet kan du se hvordan den kraftige sjokkbølgen sprer seg utover, og tydelig viser de enorme kreftene som bryter ut fra jordens indre. Skyer av rusk og aske stiger langt opp i troposfæren.

PLATETREFF: Vulkanen ligger i en såkalt «subduksjonssone», hvor tung havbunn møter lettere jordskorpe, og synker ned i mantelen. Smeltemasse presser seg gjennom jordens indre og skaper vulkansk aktivitet på land.
Wikipedia

— Phil klarte å ta et fantastisk opptak av vulkanutbruddet. Vent på det supersoniske smellet!, skriver Linda McNamara entusiastisk.

Utbruddet på Mount Tarvurvur startet allerede 29. august og varte i flere dager. Områder nær vulkanen ble evakuert, og det ble innført delvis flyforbud.

Møter havbunnen

Vulkanen er av de mest aktive på øyen New Britannia og bråket skyldes beliggenheten:

Øyen ligger i en såkalt subduksjonssone, der havbunnen, som er lettere enn jordskorpen, dukker under kontinentalplaten og ned i mantelen.

Her er smeltetemperaturen mye lavere på grunn av de vannholdige forbindelsene, noe som gjør at bergarter smelter og forårsaker vulkansk aktivitet et stykke «inn på land». Resultatet er jevnlig vulkansk aktivitet, og det forrige utbruddet skjedde høsten 2006.