16-årige Casey Heynes fra Sydney er over natten blitt et internettfenomen. Årsaken er videoen du ser til høyre, skriver The Daily Telegraph.

Mobbeofferet Heynes er blitt plaget i årevis. Mandag rant det over for den storvokste gutten da en tolv år gammel pjokk begynte å gyve løs på ham, selv om Heynes bønnfalte gutten om å la være.

Min sønn er ikke voldelig. Dette er første gang han eksploderer og jeg vil ikke at han skal bli stemplet som det. Jeg har alltid lært ham at han ikke skal slå. Åpenbart gjelder ikke det andre foreldre. Caseys far
Dette er underdogen som tar revansj. Det er et kjært tema og vi elsker å se at underdogene endelig får overtaket Psykologiprofessor Dan Olweus

Snakkis Heynes løftet den lille gutten i været og klasket han i bakken. Så gikk han bort, mens mobberen sjanglet seg opp i knestående.

Episoden er allerede blitt en stor snakkis i Australia, og Heynes har fått en egen Facebook-side som tirsdag kveld hadde godt over 6000 tilhengere.

Videoen gikk også sin seiersgang over YouTube, men er nå fjernet på grunn av sitt voldelige innhold.

Begge guttene er suspendert i fire dager fra skolen etter hendelsen.

Elever på skolen sier at slåsskamper som dette skjer daglig og at de ofte blir filmet og lagt på nett. Casey Heynes har ofte vært offeret.

— Slåsskampene jeg har sett har vært forferdelige. Elever plager ham daglig, sier en klassekamerat.

For ordens skyld: Tolvåringen slapp fra hevnaksjonen uten alvorlige skader.

- Et tegn på desperasjon

En av verdens fremste eksperter på mobbing, psykologiprofessor Dan Olweus, sier dette om videobildene han ser:

— Dette er et tegn på desperasjon hos offeret, en umiddelbar emosjonell reaksjon. Han har vært utsatt for mobbing og trakassering i tre år og er blitt fritt vilt på skolen. Han har fått nok og når da en som er mindre enn han prøver seg, ser han muligheten til å få slutt på situasjonen.

Olweus mener det er rimelig og forståelig at elever som ikke har fått hjelp av de voksne på skolen blir desperate, men at det er få mobbede elever som tyr til dette.

— At en yngre person prøver å mobbe en som er større enn seg, er ingen typisk situasjon. I dette tilfellet er mobbeoferets voldelige reaksjon effektiv overfor mobbespiren, men det er høyst uvisst om dette vil ha noen effekt overfor hans vanlige plageånder . De går sannsynligvis i hans egen klasse, sier han.

- Glorfisering av vold Olweus synes det er forståelig at mobbeofferet reagerer på denne måten, men at saken også har uheldige effekter.

— Fremfor alt blir det en glorifisering av en voldelig løsning og det er ikke bra, sier han og legger til:

— Det kan også føre til at mobbeofre som ser denne videoen tenker at hvorfor klarer ikke jeg å stoppe mobbingen av meg.. Men dette er ikke en vanlig situasjon. Som regel er mobberne en liten gruppe på 2-3 likesinnede elever. De er både fryktet og beundret, har status i kameratgruppen og dessuten ofte sterkere og større enn mobbeofferet. For de fleste mobbeofre er sjansene minimale for å lykkes stoppe mobbingen som på videon.

Han mener skolen burde ha gjort mye mer for å stoppe mobbingen som var bakgrunn for den desperate elevens reaksjon.

— En elev skal ikke behøve svart belte i karate for å overleve på skolen, sier han.

- Hvorfor tror du denne videoen har spredd seg på internett?

— Dette er underdogen som tar revansj. Det er et kjært tema og vi elsker å se at underdogene endelig får overtaket, sier han.

Redd for hevn De fleste som kommenterer saken på Facebook, uttrykker varm støtte til 16-åringen. Men enkelte trekker også frem at vold ikke er løsningen på mobbing.

Caseys far er veldig bekymret.

— Andre barn vil ta hevn og han må fremdeles gå på skole et sted, sier faren.

Og fortsetter:

— Min sønn er ikke voldelig. Dette er første gang han eksploderer og jeg vil ikke at han skal bli stemplet som det. Jeg har alltid lært ham at han ikke skal slå. Åpenbart gjelder ikke det andre foreldre.

- Forferdelig

Professor ved Det psykologiske fakultet, Stig Berge Matthiesen, synes det er beklagelig at slike konflikter mellom barn løftes inn på den offentlige og internasjonale scene.

— Det som er beklagelig, er at det som er en trist og ydmykende episode, idoliseres og spres på internett, gjerne av større ungdommer og av voksne. Det som ligger der ute, kan heller ikke viskes bort igjen. Slik sett blir både mobboffer og mobber ofre, de henges ut i en video, sier Matthiesen til bt.no.

Han er helt klar på at mobbekonflikter bør løses i andre fora.

— Skolen hvor guttene gikk, har sannsynligvis ikke vært aktpågivende nok med hensyn til å beskytte offeret, eller iverksette andre mobbeforebyggende strategier, sier han.

- Hva synes du om måten mobbeofferet reagerer på?

— Det er jo forståelig ut fra omstendighetene. Han prøver å følge et prinsipp om ikke vold, men sprekker etter et gitt antall provokasjoner og legger til:

— Men vi skal også huske på at vold har en tendens til å avle vold. Slik sett kan videoen inspirere andre.

Hvordan skal man håndtere mobbing? Delta i debatten her.