Amerikansk etterretning mener at bin Laden ennå er i Afghanistan og beveger seg omkring fra skjulested til skjulested for å forvirre dem som jakter på ham. De kjenner noen steder der han kan være, men langt fra alle og geografien er på den ettersøkte terroristlederens side. De ville afghanske fjellene er som skapt for en katt-og-mus-lek med verdens mektigste militærmaskin.

Krysserraketter

Etter bombeaksjonene mot de amerikanske ambassadene i Øst-Afrika i 1998 fyrte USA av 70 krysserraketter mot to leirer nær byen Khost i det østlige Afghanistan. 20 tilhengere av bin Laden ble drept mens de prøvde å flykte i åpent terreng. Han selv overlevde angrepet og det gjorde liten skade på selve leirene.

Erfaringene fra 1998 maner til mer omhyggelig planlegging. Men samtidig har bin Laden også fått bedre tid til å ta forholdsregler. Han vet at han står overfor et formidabelt arsenal av ikke bare krysserraketter, men presisjonsstyrte bomber, kamphelikoptre og sikkert også nye teknologiske våpen som Pentagon vil prøve i den nye krigen.

Fjellanlegg

Lærdommen fra krigen mot de sovjetiske styrkene som invaderte Afghanistan kommer godt med. Da bygget bin Laden med amerikansk hjelp kommandosentraler og tilfluktsrom i fjell og et av hans sterkest befestete skjulesteder i dag skal være et kompleks av huler og tunneler på kryss og tvers inne i de høye fjellene i provinsen Kunar i øst.

Bin Laden har også fjellanlegg andre steder. De fleste treningsleirene til hans organisasjon al-Qua'ida ligger høyt oppe i fjellsider og vil være svært vanskelige å innta dem dersom USA sender spesialstyrker inn i Afghanistan. Mer tilgjengelige leirer ligger ofte nær landsbyer slik at det er stor fare for tap av sivile liv ved bakkekamper eller angrep fra luften.

Slå ut Taliban

USA vil ifølge militære analytikere trolig først prøve å slå ut Talibans infrastruktur. Det ventes rakettangrep mot flyplassen i hovedstaden, et kommunikasjonstårn i utkanten av byen og et militærakademi nær Kabul.

En stor dam nær byen Sarobie som forsyner hovedstaden med elektrisitet er også et potensielt mål, og det kan komme angrep mot flyplasser og andre mål i byene Khandahar i det sørøstlige Afghanistan og Jalalabad i øst nær grensen til Pakistan.

Evakuering

En av bin Ladens mer åpne leirer ligger i en åsside nær landsbyen Darunta vest for Jalalabad. Det påstås også at et av hovedkvarterene til bin Laden ligger i en berghule her. Hans menn har ofte vært å se på markedsplassen i byen, men er i det siste forsvunnet fra bybildet.

Også et boligkompleks med 400 hus som sist måned ble bygget for bin Ladens menn i provinsen Logar i det sentrale Afghanistan er nå evakuert. Hele al-Qua'ida organisasjon ser ut til å være godt i skjul for å forberede seg på et angrep.

Tsjetsjenia

Det har i de siste dagene gått rykter om at bin Laden allerede har forlatt Afghanistan. Pakistansk etterretning som har best rede på hans bevegelser, regner det som lite sannsynlig, men utelukker ikke at han har gjort forberedelser til en flukt.

Det mest sannsynlige fluktstedet er da Tsjetsjenia, sier en etterretningskilde i Islamabad til nyhetsbyrået AFP. Bin Laden tok kontakt med tsjetsjenske opprørere etter bombeangrepene mot de amerikanske ambassadene i Øst-Afrika i 1998 og hans organisasjon skal ifølge kilden ha etablert celler i Tsjetsjenia. Iransk radio meldte i går at bin Laden fremdeles er i Afghanistan. Han har i det siste holdt til i en base nær byen Kandahar og er nå flyttet til provinsen Oruzgan i det sentrale Afghanistan. Iransk radio opplyste at bare noen få Taliban-ledere vet hvor hans tilholdssted er.

SOM NÅLEN I HØYSTAKKEN: Osama bin Laden har geografien på sin side i konflikten med USA. Ifølge en melding på Iransk radio i går kveld er det nå bare noen få Taliban-leder som vet hvor i Afghanistan han nå er.
AKIVFOTO: REUTERS